Izrael i Maroko podižu nivo diplomatskih odnosa, otvaraju se ambasade

Svet 12. avg 202119:12
Izvor: Israel Ministry of Foreign Affairs/Handout via REUTERS

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid objavio je da se dogovorio sa marokanskim kolegom Naserom Buritom da se podigne nivo diplomatskih odnosa dve zemlje.

U roku od dva meseca biće otvorene ambasada Izraela u marokanskoj prestonici Rabatu i ambasada Maroka u Tel Avivu, rekao je Lapid na inauguraciji izraelske kancelarije za vezu tokom posete Maroku, što se smatra simbolom normalizacije odnosa dve države, preneli su izraelski mediji.

Lapid je prvi izraelski ministar koji je doputovao u Maroko od 2003. godine.

Pre nepunu godinu Izrael i Maroko su postigli dogovor da uspostave zvanične odnose na osnovu takozvanih Sporazuma Avram kojima su posredovale SAD. Na osnovu tih sporazuma Izrael je normalizovao odnose i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom.

Šef izraelske diplomatije je na Tviteru objavio fotografije sa otvaranja izraelske kancelarije u Rabatu u prisustvu zamenika ministra spoljnih poslova Maroka Mosina Jazulija.

On je potom otišao u Kazablanku da obiđe sinagogu Bet El u tom gradu, preneo je Asošiejted pres.

Prvog dana posete Lapid se sastao sa ministrom spoljnih poslova Maroka Buritom, sa kojim je potpisao sporazume o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja, kulture, sporta i omladine i memorandum o razumevanju o osnivanju mehanizma političkih konsultacija ministarstava spoljnih poslova.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na Tviteru objavo da SAD čestitaju Maroku i Izraelu na otvaranju kancelarije za vezu i najavio nastavak saradnje sa te dve zemlje na jačanju „svih aspekata partnerstva“.

Komentari

Vaš komentar