Izrael i Turska se dogovorili da u potpunosti obnove diplomatske odnose

Svet 17. avg 202214:53
Shutterstock

Izrael i Turska odlučili su da obnove pune diplomatske veze, pa će imenovati ambasadore nakon stalnog poboljšanja odnosa, objavio je u sredu kabineta izraelskog premijera Jaira Lapida.

„Unapređenje odnosa doprineće produbljivanju veza između dva naroda, širenju privrednih, trgovinskih i kulturnih veza i jačanju regionalne stabilnosti“, stoji u saopštenju nakon razgovora Lapida i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Dve zemlje su međusobno proterale ambasadore 2018. godine, nakon što su izraelske snage tokom protesta na granici sa Gazom protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalimu ubile 60 Palestinaca.

Poseta Turskoj izraelskog predsednika Isaka Hercoga u martu, nakon koje su usledile zvanične posete oba ministra spoljnih poslova, pomogao je poboljšanju odnosa nakon više od decenije napetosti.

„Odlučeno je da se nivo odnosa dve države ponovo podigne na nivo punih diplomatskih veza i da se vrate ambasadori i generalni konzuli dve države“, stoji u saopštenju.

Ovaj sporazum, u trenutku kada Izrael pokušava da poboljša veze sa regionalnim silama, dogovoren je dve godine nakon takozvanog Abrahamovog sporazuma, kojim su normalizovani odnosi Izraela sa Bahreinom, Ujedinjenim Arapaskim Emiratima i Marokom.

Turska će „nastaviti da brani“ Palestince uprkos potpunom obnavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom, rekao je u Ankari turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Nastavićemo da branimo prava Palestinaca, Jerusalima i Gaze“, izjavio je šef turske diplomatije na konferenciji za medije povodom izraelske najave obnove punih odnosa i povratka njihovih ambasadora.

„Važno je da se naše poruke (o palestinskom pitanju) prenose direktno preko ambasadora“, rekao je Čavušoglu, potvrdivši skoro imenovanje turskog ambasadora u Tel Avivu.

Komentari (0)

Vidi sve komentare