Izrael ne odustaje od operacije u Gazi, zakazana sednica Saveta bezbednosti UN

Svet 07. avg 202210:24 > 12:2511 komentara
Reuters/Amir Cohen

Premijer Izraela Jair Lapid i ministar odbrane Beni Ganc su, u koordinisanim saopštenjima, najavili da će vojna operacija "Svanuće", započeta u pojasu Gaze, biti nastavljena koliko god je potrebno.

„IDF (Izraelske odbrambene snage), Šin bet (bezbednosna služba) i bezbednosne snage će nastaviti da deluju protiv Islamskog džihada dok ne obnovimo mir i uklonimo pretnju deci (koja žive u pograničnom regionu)“, navedeno je u saopštenju Ganca.

Pročitajte još

Gotovo 500 raketa ispaljeno je iz pojasa Gaze prema jugu Izraela i bezbednosna ograničenja u tom području su na snazi od sredine prošle nedelje, prenose izraelski mediji.

I Lapid i Ganc su pohvalili i vojsku i bezbednosnu službu i snage za ono što je Lapid označio kao „izuzetno dostignuće“, misleći na ubistvo komandira Islamskog džihada zaduženog za jug pojas Gaze Kaleda Mansura.

U petak, prvog dana izraelske vojne operacije, ubijen je komandir Islamskog džihada Taisir Džabari, koji je bio zadužen za severni deo pojasa.

Uz najavu nastavka napada na ciljeve Islamskog džihada i operativce, Lapid je rekao da izraelske snage vode računa da minimiziraju civilne žrtve u Gazi.

„Mi delujemo ciljano i odgovorno, kako bi umanjili povređivanje onih koji nisu umešani“, rekao je Lapid.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze daopštilo je da je od početka sukoba ubijeno 29 ljudi, uključujući šestoro dece i četiri žene. Izrael tvrdi da su mnogi ubijeni bili operativci ekstremističke organizacije Islamski džihad.

Savet bezbednosti UN održaće hitan sastanak iza zatvorenih vrata u ponedeljak, da diskutuje o najnovijoj eskalaciji sukoba Izraela i palestinskog Islamskog džihada u pojasu Gaze, saopštio je palestinski ambasador u UN Rijad Mansur.

Sastanak su zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati, član SB UN, zajedno sa Kinom, Francuskom, Irskom, Norveškom, navedeno je u saopštenju direktorke za strateške komunikacije Ministarstva spoljnih poslova Emirata Afre Mahaš al-Hameli.

„Ujedinjeni Arapski Emirati su naglasili potrebu da se obnovi zatišje u pojasu Gaze, smanji eskalacija i sačuvaju životi civila“, rekla je ona i dodala da Abu Dabi „izražava duboku zabrinutost za trenutnu eskalaciju i poziva na maksimalnu uzdržanost, kako bi se sprečilo uvlačenje u nove nivoe nasilja i nestabilnosti“.

Na sastanku u ponedeljak, članovi Saveta bezbednosti razgovaraće o najnovijem razvoju događaja i kako da se „podrže međunarodni napori da se postigne sveobuhvatan i pravedan mir“, preneli su izraelski mediji.

Odluka o sastanku doneta je nekoliko sati pošto se palestinska misija u UN obratila članovima SB UN i pozvala ih da, kako je navedeno u saopštenju kabineta palestinskog ambasadora, „preuzmu svoje odgovornosti da zaustave izraelsku agresiju protiv palestinskog naroda u pojasu Gaze i obezbede međunarodnu zaštitu za palestinski narod“.

Vođa Hezbolaha osudio Izrael zbog vojne operacije u pojasu Gaze

Vođa libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah oštro je osudio Izrael zbog vojne operacije u pojasu Gaze i upozorio tu zemlju da ne proceni pogrešno Liban.

Nasralah je podržao pravo Palestinaca na „otpor“, pošto je Izrael u petak započeo napade iz vazduha na ciljeve palestinskog Islamskog džihada.

„Svaka časna osoba bi trebalo da podržava to pravo i niko ne bi trebalo da ga dovodi u pitanje, jer će ćutanje ponovo otvoriti vrata ubistvima svih lidera u Gazi“, rekao je Nasralah.

On je dodao da je Hezbolah u kontaktu i sa Islamskim džihadom i sa Hamasom, vladajućim u Gazi, ocenivši da će „otpor imati kontrolu u bici“.

Sve tri organizacije, a posebno Hezbolah imaju podršku Irana.

Izrael je započeo vojnu operaciju „Svanuće“ u petak popodne u odgovoru na, kako su rekli zvaničnici, „konkretnu“ pretnju Islamskog džihada da napadne izraelske civile i vojnike.

U isto vreme, Izrael je suočen sa napetošću na severnoj granici s Libanom zbog nesporazuma o pomorskom razgraničenju.

Lider Hezbolaha je više puta pretio Izraelu zbog tog nesporazuma i verovatno je u svom najnovijem upozorenju na to aludirao, navode izraelski mediji.

Prošle nedelje, Nasralah je rekao da su svi izraelske kopneni i pomorski ciljevi u dometu raketa njegove organizacije.

Netanjahu se sastao sa Lapidom i podržao vojnu operaciju u Gazi

Vođa izraelske opozicije Benjamin Netanjahu sastao se sa premijerom Izraela Jairom Lapidom i njegovim vojnim sekretarom Avijem Gilom, radi bezbednosnog brifinga, saopštio je kabinet premijera.

Tim sastankom okončan je godinu dana dug Netanjahuov bojkot standardne procedure, propisane zakonom, a u vreme eskalacije nasilja u pojasu Gaze, navode izraelski mediji.

„Mi smo usred borbe. Ja sam naravno dao punu podršku vladi, IDF ( Izraelskim odbrambenim snagama) i bezbednosnim snagama. Takođe sam pohvalio stanovnike juga za njihovu izdržljivost i apelovao na njih da i dalje slušaju instrukcije civilne zaštite. To zaista spasava živote“, rekao je Netanjahu novinarima posle sastanka.

Bivši premijer Izraela Netanjahu je dodao da je detaljno upoznat sa vojnom operacijom protiv Islamskog džihada, te da je pažljivo slušao i dao neke savete zasnovane na sopstvenom iskustvu za koje misli da su vrlo korisni za zemlju.

Sve do danas, Netanjahu je odbijao da se povinuje protokolu o održavanju takvih sastanaka tokom protekle godine, protiveći se koalicionoj vladi obrazovanoj u junu 2021. posle četiri ciklusa uzastopnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Komentari

Vaš komentar