Izrael osudio naredbu najvišeg suda UN i tvrdi da neće uništiti civile u Rafi

Svet 24. maj 202423:40 3 komentara
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Izraelski Savet za nacionalnu bezbednost i ministarstvo spoljnih poslova su naredbu Međunarodnog suda pravde da Izrael zaustavi operacije u Gazi kojima rizikuje da uništi civilno stanovništvo na jugu te palestinske teritorije, označili "lažnom, sramnom i odvratnom".

„Posle užasnog terorističkog napada na građane Izraela 7.oktobra, 2023, Izrael je pokrenuo pravedan odbrambeni rat da eliminiše terorističku organizaciju Hamas i oslobodi naše taoce“, navedeno je u zajedničkom saopštenju saveta i ministarstva.

„Izrael čini to u skladu sa pravom da brani svoju teritoriju i njene građane dok se pridržava moralnih vrednosti i međunarodnog prava“, dodaje se u saopštenju.

Uz to se tvrdi da „Izrael nije i neće izvoditi vojne operacije u području Rafe da stvori uslove koji bi mogli da dovedu do uništenja palestinske civilne populacije u celini ili delom“.

Pročitajte još

Najavljuje se da će Izrael nastaviti nastojanja da dopusti ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze u skladu sa pravom i delovati koliko god je moguće da smanji štetu po civilno stanovništvo.

MSP je danas naredio Izraelu da smesta zaustavi napad na grad Rafu.

Poznavoaci prilika tu naredbu označavaju prekretnicom kojom će se povećati pritisak na Izrael.

Predsednik najvišeg suda UN Navaf Salam je rekao da se situacija u Rafi još više pogoršala i sada se klasifikuje kao „katastrofalna“, što znači da ranije privremene sudske mere nisu dovoljne zbog promene situacije, preneli su izraelski mediji.

On je rekao da je sud sa 13 glasova za i dva protiv odlučio da bi „Izrael trebalo u skladu sa svojim obavezama na osnovu konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i zbog pogoršanja uslova života s kojim su suočeni civili u području Rafe odmah da zaustavi svoju vojnu ofanzivu i svaku drugu akciju koja bi mogla da utiče na uslove života, koji bi doveli do fizičkog uništenja u potpunosti ili delom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare