Izrael osuđuje izjavu Lavrova da je i Hitler „bio jevrejskog porekla“

Svet 02. maj 202211:10 45 komentara
Pixabay

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid kritikovao je šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova zbog toga što je rekao da je Adolf Hitler imao jevrejsko poreklo i označio tu izjavu kao "neoprostivu, sramnu i istorijsku grešku".

Lapid je rekao da očekuje izvinjenje i najavio da će pozvati ambasadora Rusije u Tel Avivu da izrazi protest, preneli su izraelski mediji.

„Reći da je Hitler bio Jevrejin je kao da se kaže da su se Jevreji sami ubijali. Nacisti su progonili Jevreje, samo su nacisti bili nacisti i samo su nacisti pokrenuli sistematsko uništenje jevrejskog naroda“, rekao je Lapid.

Pročitajte još:

Dani Dajan, predsedavajući Memorijalnog centra Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, je takođe kritikovao izjave Lavrova, označivši ih „opasnim i za svaku osudu“ i ocenivši da je Lavrov „pretvorio žrtve u zločince, na osnovi potpuno lažne tvrdnje da je Hitler bio jevrejskog porekla“.

On je rekao i da se protivi što se Ukrajinci nazivaju nacistima jer „to iskrivljuje termin i nanosi štetu žrtvama nacizma“.

Lavrov je u nedelju izjavio da činjenica što je Zelenski Jevrejin ne negira nacističke elemente njegove zemlje, tvrdeći da je lider nacističke Nemačke Hitler takođe „imao jevrejske krvi“.

„Verujem da je i Adolf Hitler imao jevrejske krvi u sebi. Zelenski može zagovarati mir ako prestane da daje ofanzivne naredbe svojim nacističkim snagama“, rekao je Lavrov za italijanske medije.

Šef diplomatije Rusije optužio SAD i Kanadu da obučavaju neonacističke jedinice koje su sada uključene u ukrajinsku vojsku, aludirajući na one čije je uporište u železari Azovstal u ukrajinskomm gradu Marijupolj.

Postoje dokumenta koja „potvrđuju da su Amerikanci i posebno Kanađani odigrali vodeću ulogu u pripremanju ultra-radikalnih otvoreno neonacističkih jedinica za Ukrajinu“, rekao je Lavrov, ali nije naveo na kakve dokumente aludira.

Ministar komunikacija Izraela Joaz Hendel je u izjavi za izraelski vojni radio takođe osudio tvrdnju Lavrova da je Hitler bio Jevrejin, teoriju koju su uveliko diskreditovali istoričari.

Više o događajima u Ukrajini pročitajte u našem BLOGU, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (45)

Vidi sve komentare