Izrael poslao pojačanje na granicu Gaze dok napetost raste

Svet 04. avg 202220:45
Izrael
REUTERS/Amir Cohen

Izraelska vojska je saopštila da šalje dodatne snage u područje kraj pojasa Gaze u očekivanju mogućih napada posle hapšenja jednog ekstremiste na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, ove nedelje.

Putevi i druga područja oko Gaze su zatvoreni posle racije u ponedeljak uveče u kojoj su vojnici uhapsili člana Islamskog džihada u gradu Dženinu.

Povezane vesti

Jedan mladi Palestinac, za koga Islamski džihad tvrdi da je bio član te organizacije ubijen je u sukobima s izraelskim snagama.

Islamski džihad, koji ne priznaje postojanje Izraela i izveo je više smrtonosnih napada tokom godina, je objavio da je povećao pripravnost i budnost u odgovoru na taj incident.

Pojasom Gaze vlada islamski ekstremistički Hamas od 2007. godine, kada je pobedio snage lojalne rivalskom umerenijem Fatahu.

Izrael smatra Hamas odgovornim za sve napade iz Gaze i izraelska vojska je četiri puta ratovala protiv hamasovaca, a mnogo češće su izbijali manji sukobi tokom proteklih 15 godina.

Premijer Izraela Jair Lapid je danas, posle bezbednosnog sastanka, izjavio da je doneta odluka o privremenim merama pripravnosti i upozorio da se neće dozvoliti da „teroristi remete živote gradjana“.

Izraelske snage gotovo svakodnevno ulaze na Zapadnu obalu od kraja marta, posle niza smrtonosnih napada na civile u Izraelu.

Izraelska vojska je osvojila Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim u ratu 1967. godine, a Palestinci na tim teritorijama nameravaju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Mirovni pregovori su u zastoju već više od jedne decenije i milioni Palestinaca žive pod izraelskom vojnom upravom bez kraja na vidiku.

Komentari

Vaš komentar