Izrael proterao u Francusku palestinskog aktivistu i advokata

Svet 18. dec 202210:32
AFP/Thomas Coex

Izraelske vlasti su saopštile da su proterale palestinskog advokata i aktivistu Salaha Hamurija u Francusku, pošto su ga optužile da je povezan sa zabranjenom ekstremističkom organizacijom, uprkos protivljenju vlade u Parizu.

Kako se navodi, Hamuri, koji ima i francusko državljanstvo, je aktivista Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), koji je označen terorističkom organizacijom. Francuska je više puta apelovala na Izrael da ga ne proteruje.

Pročitajte još

Hamuri je radio kao advokat za Adamir, organizaciju za ljudska prava koja je pomagala palestinskim zatvorenicima. Izrael je zabranio tu organizaciju zbog navodnih veza sa PFLP.

Palestinski advokat je osuđen i bio sedam godina u zatvoru zbog navodne zavere za ubistvo jednog rabina, a pušten je 2011. godine, u okviru razmene zatvorenika između ekstremističkog Hamasa i Izraela.

U najnovijem suđenju nije proglašen krivim, ali Izrael tvrdi da on i dalje radi sa zabranjenom organizacijom, te ga je lišio dozvole za boravak i stavio u administrativni pritvor bez optužnice i suđenja.

Ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked je naredila da se deportuje pošto je pritvor istekao, a Vrhovni sud Izraela je prethodno odbacio žalbu protiv ukidanja boravišnog statusa Hamurija, rođenog u Jerusalimu.

Izraelska organizacija za ljudska prava Hamoked, koja brani Hamurija, osudila je proterivanje, ocenivši da je to „opasan presedan i veliko kršenje osnovnih prava“.

Proterivanje je pokazalo kako je osetljiv status Palestinaca u anektiranom istočnom Jerusalimu, gde ih većina ima pravo na boravak koji se može oduzeti, a ne državljanstvo.

Osim toga, moglo bi da izazove diplomatski nesporazum sa Francuskom, čije je ministarstvo spoljnih poslova ranije saopštilo da Hamuri mora imati sva prava i normalno živeti u Jerusalimu, svom rodnom gradu i mestu stanovanja.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala. Ta zemlja smatra čitav Jerusalim svojim glavniim gradom. Palestinci planiraju da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće države.

Izraelski list Harec objavio je ove godine da manje od 20.000 Palestinaca u Jerusalimu, samo pet odsto stanovnika grada, ima izraelsko državljanstvo i da je samo 34 odsto zahteva odobreno.

Komentari

Vaš komentar