Izrael skraćuje vreme izolacije za asimptomatske slučajeve kovida

Svet 17. jan 202223:54
REUTERS/Lukas Barth

Premijer Izraela Naftali Benet najavio je da će vreme izolacije za asimptomatske pacijente zaražene koronavirusom u sredu biti skraćeno sa sedam na pet dana, preneli su izraelski mediji.

Vakcinisani će morati da se podvrgnu antigenskim testovima četvrtog i petog dana i mogu da izađu iz karantina ako imaju oba negativna rezultata. Nevakcinisani će morati da se testiraju petog dana karantina, ali oni, za razliku od vakcinisanih, ne mogu da se pouzdaju na kućni test već moraju imati potvrdu ovlašćenog centra za testiranje.

Ovakva odluka je doneta u vreme kada raste broj zaraženih koronavirusom u Izraelu i izolacija ometa svakodnevni život u zemlji i njenu ekonomiju.

Ministarstvo obrazovanja je objavilo da je oko 200.000 školske dece i zaposlenih u školama u karantinu jer su zaraženi ili su bili u bliskom kontaktu s inficiranom osobom. Neki zdravstveni eksperti su se, međutim, izjasnili protiv skraćenja vremena izolacije.

Profesorka Galia Rahav, načelnica jedinice za infektivne bolesti u Medicinskom centru Šeba, rekla je da pet dana nije dovoljno da spreči infekciju i navela da su istraživanja pokazala da je virus potentan i može da se širi na druge čak i sedam dana nakon kontakta. Ona je rekla da je zdravstveni sistem ionako pod pritiskom, da je potrebna jedna nedelja karantina i da bi trebalo da se ukida samo ako je test negativan.

Rahav je dodala da ne bi volela da je leči neko bolestan ko može da je inficira kovidom-19, da razume da radne snage nema dovoljno zbog infekcija, ali da bi iz perspektive zdravlja bolje bilo sačekati.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar