Izrael uzvratio vazdušnim napadima na zapaljive balone iz Gaze

Svet 07. avg 202112:392 komentara
REUTERS/Gil Eliyahu

Izraelski avioni bombardovali su lokacije Hamasa u Pojasu Gaze kao odgovor na zapaljive balone puštene iz palestinske enklave, objavila je izraelska vojska.

Nema neposrednih izveštaja o žrtvama ili šteti od napada koji su ciljali područje lansiranja raketa i kompleks koji pripada Hamasu, islamističkoj grupi koja upravlja Gazom. Hamas se nije još oglasio.

Od primirja 21. maja i okončanja 11 dana borbe Izraela i Hamasa, Palestinci su povremeno puštali balone napunjene zapaljivim materijalom preko granice, uzrokujući požare u izraelskim poljima.

Palestinci kažu da zapaljivim balonima žele pritisnuti Izrael na ublažavanje sankcija obalnoj enklavi koje su postrožene tokom majskih borbi.

Puštanje balona uglavnom se smanjilo nakon što je Izrael ublažio neka ograničenja Gazi.

Ali, baloni su u petak ponovno lansirani iz Gaze i izazvali su najmanje četiri požara u područjima blizu granice.

Izraelska vojska objavila je da su vazdušni napadi „odgovor na neprestana lansiranja balona iz Gaze na Izrael tokom dana“.

Požari duž granice s Gazom izbili su u petak, dok je Izrael istovremeno razmenjivao vatru na svojoj severnoj granici s libanskim Hezbolahom kojeg podržava Iran već treći dan usred raširenih regionalnih napetosti s Iranom.

Komentari

Vaš komentar