Izrael zabranio svojim kompanijama da prodaju sajber tehnologiju u 65 zemalja

Svet 25. nov 202115:571 komentar
Reuters

Ministarstvo odbrane Izraela smanjilo je broj zemalja kojima izraelske kompanije mogu da prodaju sajber tehnologiju zbog globalnih posledica izazvanih prodajom špijunskog softvera Pegaz NSO grupe. Prodaja je zabranjena u 65 zemalja pa je na novoj listi 37 zemalja, a bilo ih je 102, javlja izraelski poslovni dnevnik Kalkalist.

Države u kojima se poštovanje ljudskih prava dovodi u pitanje, uključujući i nove saveznike Izraela, Maroko i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), uklonjene su sa liste.

Povezane vesti

Na listi nema više ni Saudijske Arabije, ni Meksika.

Saudijci su navodno koristili softver Pegaz da prate novinara Vašington posta Džamala Kašogija ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine.

Meksiko je, takođe, koristio tehnologiju nadgledanja novinara i aktivista.

Međutim, Indija koja je takodje optužena da je koristila NSO tehnologiju da prati novinare, opozicione političare i aktiviste je na novoj listi.

Ova nova pravila će, kako se očekuje, naneti težak udarac izraelskoj industriji sajber tehnologije, ocenjuje se u novinskom izveštaju.

NSO grupa suočila sa sa međunarodnim kritikama zbog optužbi da je pomagala vladama u špijuniranju disidenata i aktivista za ljudska prava.

Ta kompanija tvrdi da je njen proizvod namenjen samo da pomogne zemljama u borbi protiv kriminala i terorizma.

SAD stavila NSO na crnu listu

Špijunski softver Pegaz smatra se jednim od najmoćnijih oruđa za sajber nadgledanje na tržištu, jer pruža korisnicima mogućnost da preuzmu kontrolu nad telefonom osobe koja se prati, da se preuzmu sve informacije iz tog telefona ili aktivira kamera ili mikrofon, a da korisnik to ne zna.

Odeljenje Stejt departmenta SAD za trgovinu je pre nekoliko nedelja objavilo da stavlja NSO na crnu listu, zabranivši toj kompaniji veze sa američkim firmama zbog optužbi da je „omogućila stranim vladama da sprovode transnacionalnu represiju“.

U utorak je Epl tužio NSO grupu da su joj na meti korisnici njegovih telefona, te da kompanija koja je izazvala skandal mora biti odgovorna.

Epl je zatražio trajnu zabranu da NSO grupa koristi bilo koji Epl softver, uslugu ili uređaj, a takođe i odštetu za vreme i novac potrošeno da se odgovori proizvođaču špijunskih softvera.

Komentari

Vaš komentar