Izraelci petu subotu zaredom na ulicama, protest zbog reforme pravosuđa

Svet 04. feb 202321:403 komentara
Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Desetine hiljada Izraelaca okupilo se večeras, petu subotu zaredom, da protestuje zbog reforme pravosuđa koju je predložila nova vlada premijera Benjamina Netanjahua.

Protivnici reformi tvrde da su one pretnja za demokratske vrednosti Izraela. Protesti su organizovani na dva mesta u Tel Avivu, a izraelski mediji su preneli da je bilo oko 60.000 demonstranata. Oni su nosili zastave i skandirali protiv ministra pravde Jaira Levina.

Na jednom transparentu, koji je nosio jedan doktor, pisalo je „Lekari se bore za život demokratije“, preneo je AP. Manji protesti održani su u Haifi, Jerusalimu, Ranani i Kfar Sabi, javljaju izraelski mediji.

Nova Netanjahuova vlada položila je zakletvu 29. decembra i najdesnije je orijentisana u istoriji Izraela. U njoj su pored Netanjahuovog konzervativnog Likuda, partije ultradesničara i ultraortodoksnih Jevreja. Ta vlada je predložila reforme da oslabi Vrhovni sud, tako što će parlamentu (Knesetu) omogućiti da obara sudske odluke prostom većinom.

Ona takođe želi da da parlamentu kontrolu nad imenovanjem sudija i smanji nezavisnost pravnih savetnika.

Bivši šef izraelske policije Roni Alšeik govorio je na demonstracijama u Tel Avivu i ocenio da se predlog reformi graniči sa državnim udarom i da on kao religiozni Jevrejin mora da prizna da nema ničeg jevrejskog u predloženom jer je ograničenje moći osnovna jevrejska vrednost.

Demonstracijama se pridružio i bivši premijer Izraela, vođa partije Ima budućnosti (Ješ atid) Jair Lapid, sada vođa opozicije i pozvao demonstrante da dođu da spasu zemlju.

„Borićeno se na ulicama, borićemo se u Knesetu, borićemo se u sudovima, spasićemo našu zemlju jer odbijamo da živimo u nedemokratskoj zemlji“, rekao je Lapid.

Komentari

Vaš komentar