Sukobi u Izraelu: Broj stradalih Palestinaca porastao na 20, među njima i deca

Svet 10. maj 202117:28 > 23:0818 komentara
REUTERS/Mohammed Salem

Palestinski zdravstveni zvaničnici u pojasu Gaze saopštili su u ponedeljak uveče da je 20 ljudi, uključujući devetoro dece, poginulo u sukobima s Izraelom. Zbog tolikog broja žrtava današnji dan se može smatrati jednim od najsmrtonosnijih u poslednjih nekoliko godina.

Ministarstvo zdravlja u Gazi nije obelodanilo detalje, a Hamas koji vlada Gazom je rekao da je ranjeno 65 ljudi, preneli su izraelski mediji.

Najmanje sedmoro članova jedne porodice, uključujući troje dece, je ubijeno u eksploziji na severu Gaze ali se uzrok eksplozije ne zna.

Izraelska vojska je rekla da je napala nekoliko meta islamskog ekstremističkog Hamasa na toj palestinskoj teritoriji u odgovoru na nastavak raketiranja iz Gaze i da je pogođeno osam ekstremista.

Hamas je započeo raketiranje nakon isteka roka koji je postavio Izraelu da povuče sve svoje snage sa svetilišta Brda hrama u Jerusalimu, gde je danas povređeno nekoliko stotina Palestinaca u sukobima s izraelskim policajcima.

Novi okršaji izbili su između Palestinaca i izraelske policije kod Brda hrama u Jerusalimu, preneli su novinari agencije Frans pres koji su videli povređene.

Desetine Palestinaca bacale su razne predmete na izraelske bezbednosne snage koje su koristile šok bobme i gumene metke da rasture masu, preneli su novinari.

U Jerusalimu Palestinski Crveni polu mesec stalno povećava bilans povređenih medju Palestincima, koji je do kraja večeri dostigao 395, pre novih sukoba kod Brda hrama.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je optužio ekstremiste u Gazi da su tim raketiranjem prešli crvenu linju i zapretio oštrim odgovorom.

Prethodno je više stotina jevrejskih vernika evakuisano kod Zida plača u Jerusalimu posle sukoba na obližnjem Brdu hrama i raketiranja Izraela iz pojasa Gaze, saopštila je policija.

povezane vesti

Ekstremisti Hamasa su ispalili rakete prema Jerusalimu koje su aktivirale sirene za raketnu uzbunu širom tog grada, pošto je više stotina Palestinaca povređeno u sukobima s izraelskim policajcima na obližnjem svetilištu gde se nalazi džamija Al Aksa, javio je Asošiejted pres.

Sirene su se oglasile i u izraelskim mestima kraj granice pojasa Gaze u gradu Siderotu i okolini.

Kad su se oglasile sirene u Jerusalimu evakuisani su i učesnici plenarne sednice parlamenta, Kneseta.

Ubrzo je usledio izraelski odgovor i udari iz vazduha.

Rivali premijera Izraela Benjamin Netanjahua, Jair Lapid, Naftali Benet i Gideon Sar podržali su oštar vojni odgovor na raketiranje i „akcije vlade u ratu protiv neprijatelja Izraela“, kako je na Tviteru objavio Lapid, mandatar za satav nove vlade.

U međuvremenu je Stejt department SAD zabranio svojim zaposlenima da ulaze u Stari grad u Jerusalimu do nedelje i dao im instrukcije ostanu u svojim stanovima tokom noći.

Hamas, koji vlada pojasom Gaze, uputio je danas ultimatum Izraelu, zahtevajući povlačenje svih izraelskih bezbednosnih snaga sa Brda Hrama i arapskog kvarta Šeik Džarah u Jerusalimu do 18 sati po lokalnom vremenu.

Takođe je zatraženo da se u istom roku oslobode Palestinci pritvoreni tokom proteklih dana sukoba.

Abu Obeida, portparol vojnog krila Hamasa je potvrdio da je raketni napad odgovor na izraelske „zločine i agresiju u Jerusalimu“, preneo je Asošiejted pres.

„To je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume“, rekao je on, zapretivši novim udarima ako Izrael ponovo napadne svetilište na kome se nalazi džamija Al Aksa ili protera palestinske porodice iz kvarta u istočnom Jerusalimu.

Zvuk ispaljenih raketa se čuo u Gazi pre nego što su se sirene oglasile, a kasnije je usledila nova baražna vatra. Izveštaja o povredama i šteti nije odmah bilo.

Izraelski mediji su objavili da je sedam raketa ispaljeno na Jerusalim i Beit Šemeš, da je jedna presretnuta, da su ostale pale na nenaseljeno područje, a da je dodatni baraž usmeren na gradove na jugu, te da je prazan automobil na granici pogođen antitenkovskom raketom.

Slične pretnje poput ultimatuma Hamasa su uputili Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine.

Vojno krilo Islamskog džihada je reklo da je danas ispalilo 30 raketa na južni izraelski grad Sderot, ali izraelska vojska još nije potvrdila koliko je raketa danas pogodilo teritoriju Izraela.

REUTERS/Ronen Zvulun

Kako je sukob eskalirao

Izraelska policija je u poslednjem trenutku izmenila rutu kontroverznog marša jevrejskih ultranacionalista u Jerusalimu u očiglednom pokušaju da se izbegnu sukobi sa palestinskim demonstrantima.

Na osnovu prvobitnog plana učesnici marša je trebalo da prođu kroz kapiju Damask i uđu u muslimanski kvart jerusalimskog Starog grada, pa da stignu do Zida plača, najsvetijeg mesta na kome Jevreji mogu da se mole.

Odluka o tome je doneta na osnovu instrukcija političkih lidera nekoliko sati posle žestokih sukoba izraelske policije i palestinskih demonstranata kraj džamije Al Aksa.

Maršom se obeležava Dan Jerusalima i slavi osvajanje istočnog dela tog grada u Šestodnevom ratu 1967. godine.

Taj događaj mnogi smatraju provokativnim jer Jevreji ultranacionalisti prolaze kroz palestinska područja mašući izraelskim zastavama i uzvikujući parole.

Stotine mladih ljudi, uključujući mnoge stanovnike jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, učestvuje u maršu.

Mnogi su negodovali kada je promena saopštena, pošto su izraelski mediji na hebrejskom najpre objavili da se ruta neće menjati uprkos rastućoj napetosti i velikim sukobima na svetilištu u Jerusalimu u kojima je pre podne povređeno više od 300 Palestinaca, od kojih je 228 hospitalizovano.

To je nastavak nasilja koje je eskaliralo u petak, a počelo je još početkom aprila.

Tokom marša kroz Stari grad uobičajeno je da se sukobljavaju Jevreji ultradesničari i Palestinci.

Međutim ove godine, napetost je kulminirala i bezbednosni zvaničnici su procenili da bi danas moglo biti još žešćih sukoba.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je sedam povređenih Palestinaca u ozbiljnom stanju posle jutrošnjeg nasilja, kada su izraelski policajci suzavcem, šok bombama i gumenim mecima rasterivali Palestince koji su na njih bacili kamenice na Brdu hramu, gde se nalazi Al Aksa, jedna od najsvetijih džamija u Islamu.

Bili su to najnoviji u čitavom nizu sukoba koji prete da prerastu u širi konflikt, ocenjuje Asošiejted pres.

Policija je rekla da je u njima povređen 21 policajac i da su trojica hospitalizovana.

Današnji sukobi su izbili posle nekoliko nedelja rastuće napetosti između Palestinaca i izraelskih snaga u Starom gradu u Jerusalimu tokom svetog muslimanskog meseca posta Ramazana.

Napetost je pojačana zbog plana o prisilnom iseljenju nekoliko palestinskih porodica iz arapskog kvarta u istočnom Jerusalimu oko čega su jevrejski naseljenici vodili dugu pravnu bitku ne bi li se tamo uselili.

Ročište o tom slučaju na kome je trebalo da se donese konačna odluka, zakazano za danas, je otkazano.

Jedan od vodećih izraelskih političara Arapin Ajman Odeh je za nasilje okrivio diskriminatorsku izraelsku politiku prema Palestincima, ocenivši da je ona izazvala nasilje.

„Gde god ima okupacije, biće otpora“, rekao je on na konferenciji za novinare u kvartu Šeik Džarah kraj domova čijim stanarima preti iseljenje.

U taj kvart kasnije su došla i dva izraelska poslanika ultradesničara sa svojim pristalicama.

Dan je počeo objavom policije da Jevrejima neće biti dozvoljeno da posećuju svetilište dok Izrael obeležava ratnu pobedu.

U ratu 1967. Izrael je osvojio i Zapadnu obalu i pojas Gaze. Istočni Jerusalim je kasnije anektiran i jevrejska država smatra čitav taj grad svojom prestonicom.

Palestinci planiraju da na svim tim područjima osnuju svoju nezavisnu državu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Uprkos izmeni rute napetost u Jerusalimu je i dalje visoka, konstatuje Asošiejted pres.

Blinken pozvao Izraelce i Palestince na smirivanje situacije

Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je „sve strane“ uključene u ponovni porast nasilja između Izraelaca i Palestinaca da preduzmu konkretne mere radi smirivanja situacije.

Ispaljivanje raketa palestinskog Hamasa iz Pojasa Gaze na Izrael „treba odmah da prestane“, rekao je Blinken novinarima prilikom obraćanja zajedno sa svojim jordanskim kolegom u Vašingtonu.

„Nasilje mora da se prekine, sve strane treba da se angažuju ka deeskalaciji, smanjenju tenzija i da preduzmu konkretne mere za smirivanje stvari“, rekao je Blinken, prenosi agencija Frans prees.

Blinken je rekao da ceni neke mere preduzete u poslednja 24 časa, među kojima je otkazivanje šetnje mladih Izraelaca u Starom Gradu Jerusalima radi proslave osvajanje Istočnog Jerusalima od strane izraelskih snaga 1967. godine, kao i odlaganje saslušanja o sudbini palestinskih porodica koje izraelski kolonisti hoće da proteraju.

„Ali presudno je da sve strane preduzmu mere za deeskalaciju situacije“, rekao je on.

Jordanski ministar spoljnih poslova Aman Safari potvrdio je da je Jerusalim „crvena linija“ za tu kraljevinu, koja je zaključila mirovni sporazum sa Izraelom.

Komentari

Vaš komentar