Izraelska policija zapečatila kuću Palestinca ubice sedmoro ljudi u Jerusalimu

Svet 29. jan 202311:451 komentar
REUTERS/Ammar Awad

Izraelska policija je u istočnom Jerusalimu zapečatila kuću Palestinca koji je u oružanom napadu ubio sedmoro i ranio troje ljudi.

Policija je objavila snimak na kome se vidi kako vojni inženjeri zakucavaju metalne ploče na prozore i zavaruju ulazna vrata u odgovoru na smrtonosan napad u petak uveče posle početka jevrejskog dana odmora šabata.

To je jedna od kaznenih mera koji je prošle noći odobrio uži sastav vlade Benjamina Netanjahua.

Moglo bi se očekivati da te mere još više utiču na pojačanje napetosti i bace senku na sutrašnju posetu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Izraelu, navodi AP.

Izraelski mediji su javili da su sinoć sahranjene tri žrtve zločina u petak, najsmrtonosnijeg napada na Izraelce od 2008. godine, uključujući najmlađa 14-godišnji dečak.

Napadač, 21-godišnjak iz istočnog Jerusalima je ubijen u razmeni vatre sa policajcima pošto je pobegao sa mesta napada u jevrejskom kvartu Neve Jakov, gde žive uglavnom ultraortodoksni Jevreji.

U novom napadu u subotu jedan 13-godišnji Palestinac je u istočnom Jerusalimu kraj Starog grada ranio oca i sina. Napadača su savladali i ranili naoružani prolaznici, pa je prenet u bolnicu.

Napadima je prethodila smrtonosna izraelska racija u izbegličkom logoru Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali u kojoj je ubijeno devetoro Palestinaca, većinom ekstremista, a ubijena i jedna 60-godišnja žena.

Netanjahuova vlada planira i druge kaznene mere, uključujući ukidanje socijalnih davanja za porodice napadača i preduzeće korake da ojača naselja u sklopu odgovora na napade.

Komentari

Vaš komentar