Izraelske snage na Zapadnoj obali ubile jednog i ranile 11 Palestinaca

Svet 29. nov 202208:32
Izvor: Tanjug/AP Photo/Nasser Nasser

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali ubile jednog, a ranile 11 Palestinaca.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa objavila je da su sinoć izbili sukobi izraelskih snaga i stanovnika severnog Hebrona.

Povezane vesti

Izraelska vojska je navela da su vojnici pucali na Palestince koji su bacali kamenice i improvizovane eksplozivne naprave na pripadnike izraelskih snaga tokom vojne operacije u tom gradu, te da je na vojnike takođe pucano.

U saopštenju palestinskog ministarstva je precizirano da je devet Palestinaca ranjeno bojevim mecima, a da je dvoje teško disalo pošto su udahnuli suzavac.

Jedan ranjenik je preminuo jutros, saopštilo je ministarstvo, ali ga nije identifikovalo.

Napetost između Izraelaca i Palestinaca raste već mesecima, dok izraelske snage svake noći hapse osumjičene ekstremiste posle niza smrtonosnih napada u Izraelu, u kojima je proletos ubijeno 19 ljudi.

Gotovo 140 Palestinaca ubijeno je u sukobima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu ove godine, najviše od 2006.

Izraelska vojska tvrdi da su većina ubijenih Palestinaca bili ekstremisti. Ubijeni su takođe mladići koji protestuju zbog izraelskih racija i oni Palestinci koji nisu bili umešani u sukobe.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, zajedno s istočnim Jeruslimom i pojasom Gaze. Palestinci teže da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Komentari

Vaš komentar