Izraelski advokati demonstrirali protiv reforme pravosudnog sistema

Svet 12. jan 202316:493 komentara
REUTERS/Amir Cohen

Stotine izraelskih advokata demonstrirale su ispred suda u Tel Avivu protiv kontroverznog plana reforme pravosudnog sistema, koju planira nova vlada Benjamina Netanjahua, uvereni da preti demokratiji.

Ministar pravde Jariv Levin je prošle nedelje najavio reforme čiji je cilj da se poveća moć izabranih zvaničnika u odnosu na sudije.

Te reforme uključuju uvodjenje klauzule stavljanja van snage koja omogućuje izraelskom parlamentu (Knesetu) da suspenduje odluke Vrhovnog suda prostom većinom glasova i izmenu procesa postavljanja sudija, koje moraju postaviti poltički lideri, pored ostalog.

„Vrhovnni sud štiti sve nas“, pisalo je na transparentu nošenom ispred telavivskog okružnog suda gde su advokat skandirali: „Sramota, sramota“ i „Nećemo dozvoliti da se to dogodi“.

„Postavljenje sudija biće političko. Sudovi neće biti nezavisni već će ih kontrolisati političari“, rekla je jedna učesnica demonstracija i dodala da je to opasno jer su misli političara rukovodjene interesima njihovih partija, a ne stanovništva u celini.

U otvorenom pismu objavljenom danas bivši vrhovni tužioci su naveli da su šokirani predloženom reformom.

„Ubedjeni smo da taj projekat neće dozvoliti unapredjenje (pravosudnog) sistema već preti da ga uništi“, napisalo je 11 bivših visokih pravnih zvaničnika.

Reforma je predložena u vreme kada se premijeru Netanjahuu sudi za korupciju u tri slučaja.

On je već bio premijer od 1996. do 1999. godine i potom od 2009. do 2021, a krajem decembra je obrazovao najdesnije orijentisanu vladu u istoriji Izraela sa svojim saveznicima partijama ultradesničara i ultraortodoksnih Jevreja posle pobede na parlamentarnim izborima 1. novembra.

Komentari

Vaš komentar