Izraelski avioni napali Gazu u znak odmazde za požare izazvane balonima

Svet 24. avg 202107:34
Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Izraelska vojska izvela je udare iz vazduha na pojas Gaze, u znak odmazde za zapaljive balone puštene sa te palestinske teritorije, koji su izazvali najmanje devet požara na jugu Izraela.

U vojnom saopštenju je navedeno da je pogođena fabrika oružja Hamasa u Kan Junisu u južnom delu pojasa, ulaz u tunel u Džabaliji i podzemni lanser raketa u gusto naseljenom kvartu u Gaza Sitiju.

Izveštaja o žrtvama napada nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta, a borci Hamasa su otvorili vatru na avione, rekli su Frans presu anonimni palestinski izvori. Vojska je naknadno rekla da je gađan još jedan ulaz u tunel kada su se avioni našli na udaru vatre, preneli su izraelski mediji.

Zvaničnik islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u Gazi, Ismail Radvan osudio je izraelske napade iz vazduha, ocenivši da će se to „samo povećati odlučnost da se povrate prava“ Palestinaca.

U ponedeljak uveče, pre odmazde, izraelski TV Kanal 12 je javio da izraelski bezbednosni establišment veruje da će između Izraela i Hamasa ponovo izbiti veliki sukob u Gazi. Jedan zvaničnik je izjavio da Hamas teži da poveća pritisak na Izrael, obnovom protesta na granici i puštanjem zapaljivih balona, te da je još jedan rat izraelske vojske i palestinskih ekstremističkih organizacija neminovan.

Ukoliko se protesti obnove, Izrael će biti primoran da odgovori snažnije kako bi udaljio demonstrante od bezbednosne ograde, a to će po svoj prilici dovesti do žrtava na palestinskojj strani, na šta će Hamas odgovoriti, rekao je taj anonimni zvaničnik.

U proteklim danima napetost je povećana duž granice pojasa Gaze, mahom zbog zahteva Hamasa da Izrael dozvoli isporuku robe i novčanu pomoć tom osiromašenom području.

O novčanoj pomoći postignut je indirektan dogovor prošle nedelje i Katar i UN su objavili da su uspostavili novi mehanizam transfera novca koji će, kako je rekao je ministar odbrane Izraela Beni Ganc, sprečiti da dospe u ruke Hamsa. Juče su, međutim, palestinske ekstremističke organizacije najavile da će već u sredu nastaviti demonstracije i da će demonstrante iz južnog dela pojasa Gaze dovoziti autobusi.

U subotu su organizovani slični protesti na granici Gaze, koji su prerasli u nasilje kada je stotine izgrednika jurnulo na bezbednosnu ogradu. U tim sukobima ranjen je 41 Palestinac, uključujući 13-godišnjeg dečaka koji je zadobio povrede opasne po život. Na izraelskoj strani metkom iz pištolja teško je ranjen jedan granični policajac.

Izrael i Hamas su četiri puta ratovali otkako je ta organizacija silom preuzela kontrolu nad Gazom 2007. godine od umerenijeg rivalskog Fataha.

Četvrti rat izbio je 10. maja i trajao 11 dana, a završen je prekidom vatre kome je posredovao Egipat.

Komentari

Vaš komentar