Izraelski avioni raketirali sirijski aerodrom preko kog im stiže pomoć

Svet 22. mar 202309:21 24 komentara
REUTERS/Firas Makdesi/File Photo

Izraelski borbeni avioni raketirali su rano jutros međunarodni aerodrom u gradu Alepu na severu Sirije, pričinivši materijalnu štetu, javili su sirijski državni mediji.

Novinska agencija SANA se pozvala na vojnog zvaničnika, ali nije pomenula da li je neko ubijen ili ranjen u raketiranju.

Bio je to drugi izraelski napad na taj sirijski aerodrom u martu.

Kako je navedeno, borbeni avioni su ispalili rakete u pravcu Alepa, najvećeg sirijskog grada i nekada velikog trgovačkog centra, dok su leteli nad Sredozemnim morem.

Na taj aerodrom stiže pomoć posle zemljotresa koji je pogodio tu zemlju i susednu Tursku. U zemljotresu je poginulo više od 50.000 ljudi, među kojima je više od 6.000 u Siriji.

Posle izraelskog udara iz vazduha 7. marta aerodrom nije bio u funkciji nekoliko dana i letovi su preusmereni na druga dva aerodroma u ratom razorenoj zemlji dok šteta nije otklonjena.

Izrael je stotinama puta u proteklim godinama napao delove Sirije koje kontroliše sirijska vlada, uključujući i aerodrom u Alepu, ali retko preuzima odgovornost.

Izraelske vlasti su, međutim, potvrdile da vojska napada baze ekstremističkih organizacija povezanih s Iranom. Često napada iranski Hezbolah koji je poslao hiljade boraca da podrže predsednika Sirije Bašara Asada.

Izraelska vojska napada aerodrom i luke u delovima Sirije pod kontrolom vlade u pokušaju da spreči isporuke oružja iz Irana ekstremističkim organizacijama koje podržava Teheran, uključujući libanski šiitski Hezbolah.

Komentari (24)

Vidi sve komentare