Izraelski čuvari ubili naoružanog Palestinca na Zapadnoj obali

Svet 29. jan 202314:283 komentara
REUTERS/Ammar Awad

Izraelski čuvari ubili su jednog Palestinca kod jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, a izraelska vojska je navela da je bio naoružan.

U saopštenju ministarstva piše da su 18-godišnjeg Karama Ali Salmana ubili „izraelski okupatori kraj naselja Kedumim“.

Izraelska vojska je objavila da je „civilni bezbednosni tim“ otvorio vatru na osobu naoružanu pištoljem u blizini tog naselja.

Kedumim je izgrađen na privatnoj palestinskoj zemlji, tvrdi palestinsko ministarstvo zdravlja.

Najmanje 32 Palestinca (uključujući napadače, borce i civile) ubijena su od početka ove godine, prema podacima Frans presa zasnovanim na zvaničnim izvorima.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obećao je snažan odgovor na dva palestinska napada u petak u subotu u anektiranom istočnom Jerusalimu.

U petak uveče je 21-godišnji Palestinac pucao na prolaznike ispred sinagoge u jevrejskom kvartu Neve Jakov i ubio sedmoro ljudi. Napadača su potom ubili policajci.

U subotu ujutru je 13-godišnji Palestinac u oružanom napadu teško ranio dva Izraelca, oca i sina nedaleko od zidina jerusalimskog Starog grada.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovaće u ponedeljak u Izrael, a u utorak će posetiti Zapadnu obalu da razgovara o merama za smanjenje napetosti.

Komentari

Vaš komentar