Izraelski epidemiolog: Možda i 4,5 miliona građana zaraženo omikronom

Svet 19. feb 202215:146 komentara
Izvor: REUTERS/Ronen Zvulun

U Izraelu je potvrđeno 2,2 miliona slučaja zaraze sojem omikron koronavirusa, ali je epidemilog Eran Segal procenio da je taj broj bio mnogo veći, 4,5 miliona - što je skoro polovina izraelske populacije od preko devet miliona stanovnika.

Oko 70 odsto Izraelaca bilo je zaraženo korona virusom od početka pandemije, ili oko šest do sedam miliona ljudi, izjavio je Segal za izraelski TV Kanal 12.

Broj novih slučajeva zaraze opada u proteklim nedeljama pošto je prošlog meseca dostigao vrhunac i sada je vlada počela da ukida mere uvedene za zaustavljanje širenja najnovijeg soja.

Ministarstvo zdravlja je u petak saopštilo da je dijagnostikovano nešto više od 15.000 slučajeva infekcija dan ranije, dok je na vrhuncu zaraze u januaru zabeleženo bilo rekordnih 85.158 za 24 sata.

Aktivnih slučajeva zaraze je preko 152.000, uključujući 808 pacijenata u teškom stanju, navelo je minstarstvo.

Od početka pandemije od kovida-19 u Izraelu je preminulo 9.828 ljudi, a protekle nedelje 249.

Premijer Izraela Naftali Benet rekao je ove nedelje da se talas omikron „slama“ i da su on i najviši izraelski zvanlnici odlučili da ukinu zelene propusnice krajem ovog meseca, koje su omogućavale vakcinisanima i onima koji su se oporavili od kovida-19 da između ostalog idu na dogadjaje u zatvorenom prostoru i na mesta gde se okuplja više ljudi.

U sredu je Ministarstvo zdravlja preporučilo ukidanje nekih pravila za izraelske putnike koji se vraćaju iz inostranstva.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar