Izraelski granični policajac ubio Palestinca na Zapadnoj obali

Svet 02. dec 202219:503 komentara
Izvor: Reuters/Mussa Qawasma

Pripadnik izraelske granične policije ubio je na okupiranoj Zapadnoj obali Palestinca posle napada nožem, što su palestinski zvaničnici osporili.

Pročitajte još:

Amaterskom video kamerom snimljen je policajac u trenutku kada je ispalio fatalne metke i na snimku se vidi kako Palestinac pada na zemlju.

Današnji incident se dogodio u gradu Havari, a policija je saopštila da je napadač bio naoružan nožem i da je najpre pokušao silom da otvori vrata jednog automobila u kojem je bilo dvoje Izraelaca, pre nego što je vozač, izraelski vojnik na odsustvu, pucao i ranio ga, preneo je AP.

Napadač je tada krenuo ka graničnom policajcima koji su patrolirali u blizini i jednog od njih ubo nožem u lice, navedeno je u policijskom izveštaju.

Komandant jedinice je potom pokušao da uhapsi napadača i na video snimku se vidi kako mu je stavio ruku oko vrata, dok su dva druga Palestinca pokušala da ga odvuku, ali nisu u tome uspela.

Na snimku se takodje vidi kako je Palestinac u jednom trenutku zgrabio automatsku pušku koja potom pada na zemlju. Oficir je potom iz pištolja ispalio četiri metka i pogodio napadača koji je kasnije proglašen mrtvim.

Saopštenje policije je osporio član opštine Havara Vadžah Odeh koji je rekao Frans presu da je pucano posle svadje Palestinca i graničnog čuvara i da je Palestinac gurnut na zemlju i pogodjen mecima iz neposredne blizine.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa (Wafa) je objavila da su izraelske snage onemogućile gradjanima i vozilima hitne pomoći da dopru do pogodjenog Palestinca. To je deveti Palestinac ubijen od utorka na Zapadnoj obali.

U ponedeljak je izaslanik UN za Bliski istok Tor Veneslad upozorio da situacija na Zapadnoj obali dostiže tačku ključanja.

Napetost i sukobi dva naroda pojačani su ove godine, a očekuje se dalja eskalacija jer će naredna izraelska vlada, kako se procenjuje, biti najdesnije orijentisana u istoriji Izraela i bivši premijer vodja konzervativnog Likuda Benjamin Netanjahu će se vratiti na vlast.

Preko 140 Palestinaca ubijeno je ove godine u izraelsko paletinskim sukobima, najviše od 2006.

Komentari

Vaš komentar