Ministar: Izrael na putu ka kolektivnom imunitetu

Svet 11. jan 202215:53 > 15:54 11 komentara
Izrael
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Ministar za regionalnu saradnju Izraela Esavi Freidž izjavio je da najnoviji podaci pokazuju da Izrael ide ka "kolektivnom imunitetu" i da se očekuje da dva do četiri miliona ljudi u naredne tri nedelje bude testirano pozitivno.

„Zašto bismo zarivali glavu u pesak kao noj? Pandemija stiže do svakog“, rekao je ministar za izraelske medije.

Povezane vesti

On je potvrdio da vlada nije u stanju da obezbedi sve potrebne testove, da nema dovoljno PCR testova, da postoje teškoće u laboratorijama, ali je rekao da se donose odluke u cilju maksimalne zaštite javnog zdravlja vakcinama i lekovima protiv virusa.

Ministar je ocenio da bi lokadaun pričinio više štete nego što bi bio od koristi i pozvao na poštovanje trenutnih smernica, te da je ponašanje javnosti važnije od svega što vlada čini.

U ponedeljak je 37.887 Izraelca testirano pozitivno na virus PCR ili antigenim testovima i to je najnoviji rekord od početka pandemije, a broj aktivnih slučajeva oboljenja premašio je 185.000, dok je pre dve nedelje bio 15.000.

Eksperti veruju da mnogi slučajevi infekcije ostaju nezabeleženi jer je Izrael standardno testiranje PCR testom zamenio antigen testovima za vakcinisane ljude mladje od 60 godina, kako bi prioritet imali oni koji su izloženi većem riziku.

Premijer Izraela Naftali Benet rekao je nedavno da će dva do četiri miliona Izraelaca biti zaraženo u ovom talasu pandemije izazvane novim zaraznijim sojem koronavirusa omikronom.

Zdravstveni zvaničnici kažu da je zemlja suočena sa omikronom i opasnijim sojem delta i izražavaju bojazan da bi zdravstveni sistem mogao biti preopterećen, jer u bolnicama raste i broj zaraženih virusom gripa.

Profesor Eran Segal procenio je u izjavi za javni servis Kan da je broj novih slučajeva zaraze zapravo oko 100.000 na dan, te da većina nije zabeležena zbog ograničenih mogućnosti za testiranje i čuvanja najtačnijeg PC testa za rizične grupe.

On smatra da će se broj slučajeva zaraze ponovo udvostručiti jednom ili dva puta pre nego što trenutni talas dostigne vrhunac i napomenuo da bi se to moglo desiti u naredne dve sedmice.

Od 9,5 miliona stavnika Izraela više od 6.600.000 je primilo najmanje jednu dozu vakcine, uključujući gotovo šest miliona koji su primili i drugu dozu i više od 4.400.000 koji su dobili i treću, buster dozu.

Od prošle nedelje u Izraelu se nudi i četvrta doza starijim žiteljima i zdravstvenim radnicima i do sada jeprimilo gotovo 368.000 ljudi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare