Izraelski vojnici ubili dva Palestinca tokom racije na Zapadnoj obali

Svet 03. okt 202209:09 0 komentara
REUTERS/Raneen Sawafta

Izraelski vojnici ubili su dva Palestinca tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su palestinski zvaničnici.Vojska je navela da su ti ljudi pokušali da pregaze vojnike automobilom, ali to nije potvrdjeno iz nezavisnih izvora.

Palestinci i organizacije za ljudska prava često optužuju izraelske vojnike da koriste prekomernu silu protiv Palestinaca koji 55 godina žive pod vojnom okupacijom.

Izrael ukazuje da sledi stroga pravila službe i da otvara vatru u situacijama opasnim po život.

Palestinska uprava za civilne poslove je rekla da su vojnici pucali i ubili dva muškarca, ali njihov identitet nije odmah bio poznat.

Izrael od proleća gotovo svake noći hapsi osumnjičene palestinske ekstremiste posle niza palestinskih napada na Izraelce u kojima je ubijeno 19 ljudi.

Te operacije, kako tvrdi Izrael, imaju za cilj da unište ekstremističku infrastrukturu i spreče buduće napade.

Palestinci noćne upade u gradove smatraju produbljenjm okupacije zemlje na kojoj planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Od početka ove godine u izraelskim racijama ubijeno je oko 100 Palestinaca. To je najveći broj žrtava od 2016. godine.

Većina ubijenih su, po tvrdnjama Izraela, bili ekstremisti i mladići koji su protestovali protiv racija, ali su stradali i civili.

Stotine Palestinaca je uhapšeno i sada su u pritvoru, što znači da protiv njih nije podignuta optužnica niti im se sudi.

Racije su uticale na povećanje napetosti na Zapadnoj obali i broj oružanih napada na Izraelce.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. i sada tamo živi oko pola miliona jevrejskih naseljenika u 130 jevrejska naselja medju gotovo tri miliona Palestinaca koji žele da to bude glavni deo njihove buduće države. Ta država bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!