Izraelski vojnici vezali ranjenog Palestinca za džip na Zapadnoj obali (VIDEO)

Svet 23. jun 202411:19 20 komentara
Ranjeni Palestinac vezan za izraelski džip
Palestine Red Crescent/X/Printscreen

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage prekršile vojni protokol jer su vezale ranjenog Palestinca za haubu džipa tokom racije u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Incident je potvrđen sinoć, pošto je snimljen i video snimak postavljen na društvenim mrežama, prenosi BBC.

U vojnom saopštenju je navedeno da je Palestinac, osumnjičeni ekstremista, ranjen u razmeni vatre tokom racije.

Povezane vesti

Porodica ranjenika je rekla da su ga vojnici preuzeli dok je tražila da dođe vozilo Hitne pomoći, vezali ga za haubu svog džipa i odvezli.

Ranjenik je ipak na kraju predat palestinskom Crvenom polumesecu,a IDF ; ; (Izraelske odbrambene snage) su saopštile da se incident ispituje.

Očevici su u izjavi za Rojteres identifikovali ranjenog Palestinca kao Mudžaheda Azmija.

„Tokom kontrateroritisčkih operacija radi hapšenja traženih osumnjičenih ekstremista na području Vadi Burkin teroristi su jutros otvorii vatru na vojnike IDF, koji su odgovorili vatrom“, navedeno je u sinoćnom vojnom saopštenju.

U saopštenju je dodato da je jedan od osumnjičenih ranjen i uhvaćen.

„Kršeći naredbe i stadardne operativne procedure, osumnjičen je odveden zavezan na vozilo. Ponašanje snaga na video snimku incidenta nije u skladu sa vrednostima IDF, incident će se ispitati i tretiraće se u skladu s tim“, navedeno je sinoć u vojnom saopštenju.

Nasilje na Zapadnoj obali je pojačano od početka rata u Gazi izazvanog smrtonosnim napadom Hamasa na jug Izraela 7.oktobra prošle godine.

Po podacima UN od tada je najmanje 480 Palestinaca, članova naoružanih organizacija, napadača i civila ubijeno u sukobima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Deset Izraelaca, uključujući šest pripadnika bezbednosnih snaga, je ubijeno na Zapadnoj obali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare