Izraelski i iranski ambasador pri UN razmenili optužbe tokom zasedanja Saveta bezbednosti

Svet 15. apr 202407:21 1 komentar
AP Photo/Yuki Iwamura/Tanjug

Izraelski i iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) osudili su akcije jedni drugih tokom hitne sednice Saveta bezbednosti, sazvanom u cilju razmatranja iranskog napada na Izrael.

Ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan rekao je da Iran „mora biti zaustavljen pre nego što gurne svet na tačku bez povratka, u regionalni rat koji može da eskalira u svetski rat“.

Erdan je optužio Iran da traži svetsku dominaciju i da je njegov napad dokazao da Teheran „nema brige, ni za islam ni za muslimane“, pre nego što je uzeo tablet kako bi prikazao video snimak izraelskog presretanja iranskih dronova iznad džamije Al-Aksa u Jerusalimu.

Pročitajte još:

Erdan je pozvao Savet bezbednosti da klasifikuje Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC) kao terorističku organizaciju. „Sada se mora preduzeti akcija, ne za Izrael, ne za region, već za ceo svet. Zaustavite Iran danas“, rekao je on.

Iranski ambasador pri UN Amir Said Iravani rekao je da je operacija njegove zemlje bila „isključivo u primeni inherentnog prava Irana na samoodbranu, kako je predviđeno članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija i priznato međunarodnim pravom”. Takođe je dodao da Iran nikada ne želi da doprinese prelivanju sukoba u regionu, niti želi da eskalira ili širi tenzije na ceo region.

Napad Teherana se očekivao od navodnog izraelskog napada na iranski diplomatski kompleks u Siriji ranije ovog meseca.

Iravani je dodao da Iran „nema nameru da se upušta u sukob sa SAD u regionu“, ali je upozorio da će Iran iskoristiti svoje „inherentno pravo na proporcionalan odgovor“ ako SAD pokrenu vojnu operaciju protiv „Irana, njegovih građana ili njegovu bezbednost“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare