Izveštaj FBI: Kineski hakeri ciljaju američku infrastrukturu

Svet 31. jan 202412:31 2 komentara
Shutterstock

Kineski hakeri koji rade za vladu ciljaju postrojenja za preradu vode, električnu mrežu, transportne sisteme i drugu kritičnu infrastrukturu, navodi se u izveštaju koji će direktor FBI Kris Vraj danas podneti američkom kongresu.

Vraj planira da kaže da je bilo „premalo pažnje javnosti“ na sajber pretnju koja pogađa „svakog Amerikanca“, prema kopiji izveštaja koji treba da iznese pred Komitet Predstavničkog doma o Komunističkoj partiji Kine.

„Kineski hakeri nadgledaju američku infrastrukturu da bi izazvali haos i naneli štetu američkim građanima i zajednicama, ako, ili kada Kina odluči da je došlo vreme za napad“, navodi se u izveštaju.

Ti navodi se slažu sa procenama kompanija za sajber bezbednost, uključujući Majkrosoft, koje su u maju saopštile da kineski hakeri, koje podržava njihova država, ciljaju na kritičnu infrastrukturu u SAD i da bi mogli da postave tehničku osnovu za potencijalni prekid kritične komunikacije između SAD i Azije tokom budućih kriza.

Vraj i drugi visoki američki zvaničnici godinama upozoravaju ne samo na hakerske sposobnosti kineske Vlade, već i zbog odlučnosti Pekinga da ukrade naučna i industrijska istraživanja od američkih preduzeća. Kina je te optužbe nazvala neutemeljenim čak i kada su krivične optužnice dale detaljne dokaze.

Kongresni komitet, kojim predsedava republikanski kongresmen Majk Galager iz Viskonsina, osnovan je prošle godine sa ciljem da istraži aktivnosti Kine. Kineska vlada je osudila rad komiteta, zahtevajući da njegovi članovi „odbace svoju ideološku pristrasnost i hladnoratovski mentalitet“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare