Izveštaj o nesreći u Antaliji: Utvrđeni propusti u održavanju žičare, saslušano 12 osoba

Svet 14. apr 202416:38 1 komentar
Tanjug/IHA via AP

Preliminarni izveštaj stručnjaka za zaštitu na radu pokazuje da je bilo propusta u održavanju sistema žičare u Antaliji na kojoj se u petak dogodila nesreće u kojoj je poginula jedna osoba, a sedam ranjeno.

U izveštaju nadležnih, u kojem je navedeno da je do nesreće na žičari došlo usled lomljenja vijaka na čeličnom stubu, konstatovano je da nisu provereni svi elementi važni za funkcionisanje sistema, iako je to bilo predviđeno ugovorom o održavanju, piše turski Hurijet.

Prema izveštaju, „objekat je pušten u funkciju pre sedam godina, a polomljeni zavrtnji na čeličnom stubu zaglavili su sajlu koja nosi kabinu, zateguta sajla je povukla stub koji udario i odvalio pod kabine“.

Pročitajte još:

Turske vlasti su na sudu saslušale 12 od 13 osoba osumnjičenih da su odgovorne za nesreću na žičari u Antaliji u kojoj je poginula jedna osoba, a sedam povređeno.

Privedeni su zamenik generalnog direktora kompanije Anet, A. S, mašinski inženjer O. E, specijalista za zaštitu na radu, vlasnici kompanije za održavanje pod ugovorom R. T. i S. T, nadzornik za održavanje i automatizaciju kompanije S. I, menadžeri mašinskog održavanja S. K, K. K, O. K, O. E, mašinski tehničar H. A. i specijalista zaštite na radu T. U. A, preneo je TRT haber.

Utvrđeno je i da se jedan od osumnjičenih, tehničar A. A, nalazi u inostranstvu. Osumnjičeni su nakon obavljenog postupka u policijskoj stanici upućeni u zgradu suda.

U petak popodne, stub žičare se urušio i udario u kabinu, što je rezultiralo nesrećom u kojoj je poginula jedna osoba, pedesetčetvorogodišnji advokat Memiš Gumuš, a preostalih sedam putnika je povređeno, uključujući dvoje dece, dok su 174 osobe ostale zarobljene u još 24 kabine iznad provalije.

Spasilačke akcije sprovođene su uz korišćenje sedam helikoptera prilagođenih za noćne operacije, 87 vozila i oko 500 ljudi. Akcija spasavanja trajala je skoro 23 sata, saopštile su nadležne službe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare