Jača kampanja građanske neposlušnosti u Mjanmaru, nastavnici i učenici na ulici

Svet 05. feb 202115:471 komentar
Tanjug/AP Photo

Nastavnici i učenici u Mjanmaru izašli su na ulice, jačajući kampanju građanske neposlušnosti, a protestni pokret protiv puča dobio je potporu stranke svrgnute čelnice  Aung San Su Ći.

Pojačavajući mere suzbijanja nezadovoljstva, policija je uhapsila jednog od dugogodišnjih saveznika Su Ći i desetine ljudi koji su se priključili protestima protiv puča.

Međunarodni pritisak pojačao se pošto je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija tražilo oslobađanje zatvorenih ljudi, a Vašington razmatra sankcije protiv vladajućih generala.

Povezane vesti:

Kampanji građanske neposlušnosti sada su se pridružili i nastavnici, a neki su predavači odbili da rade i sarađuju s vlastima zbog puča koji je zaustavio dug i nestabilan prelaz prema demokratiji.

„Želimo da vojni puč propadne“, rekao je predavač sa Univerziteta u Jangonu.

Kampanja neposlušnosti, koju su počeli lekari, proširila se i među nekim vladinim zvaničnicima, a u petak je dobila formalnu podršku Lige za demokratiju, stranke Su Ći.

Vojni zapovjednik Min Aung Hlaing preuzeo je vlast, pozivajući se na navodne neregularnosti izbora u novembru, na kojima je stranka ubedljivo pobedila. Izborno povereništvo reklo je da je glasanje bilo pošteno.

Komentari

Vaš komentar