Jair Lapid: Za nedelju dana Izrael bi mogao ući u novu eru

Svet 31. maj 202115:371 komentar
Jair Lapid, Izrael
Izvor: Debbie Hill/Pool via REUTERS

Mandatar za sastav nove Vlade Izraela Jair Lapid izjavio je da bi za nedelju dana ta zemlja mogla da uđe u novu eru, ocenivši da je slabost dosadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua uticala da jevrejska država bude slabija.

Obraćajući se poslanicima iz svoje partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) Lapid je naglasio važnost jedinstva i partnerstva za formiranje nove vlade, najavivši da će se uprkos preprekama sa kojima bi se koalicija mogla suočiti, raditi zajednički na prevazilaženju.

Za Netanjahua je rekao da je „izgubio kočnice“, aludirajući na njegov govor sinoć koji je označio opasnim i nepromišljenim.

„Baš zbog toga moramo osnovati vladu koju pokušavamo da izgradimo“, rekao je Lapid, dosadašnji lider izraelske opozicije.

On je potvrdio da postoje „mnogobrojne prepreke“ obrazovanju vlade desničarskih, levičarskih i partija centra, preneli su izraelski mediji.

„Možda je to dobra stvar jer ćemo morati da ih prevaziđemo zajednički. To je naš prvi test. Da vidimo možemo li naći pametne kopromise u narednim danima da postignemo veći cilj. Za nedelju dana Izrael bi mogao biti u novoj eri. Odjednom će biti tiše, ministri će odlaziti da rade bez huškanja, bez laganja, ne pokušavajući da usade strah sve vreme“, rekao je Lapid posle Netanjahuovog govora u kojem je izrazio protivljenje mogućoj novoj vladi koja će ga ukloniti s vlasti, ocenivši da bi bila opasna za bezbednost zemlje.

Sudbina Netanjahua znaće se u sredu u minut pred ponoć kada ističe rok koji Lapid ima na raspolaganju da saopšti da li je uspeo ili nije da formira novu vladu, navodi Frans pres.

Lapidu je početkom maja predsednik Izraela Ruven Rivlin poverio zadatak da obrazuje novu vladu pošto Netnjahuu, koji je bio prvi mandatar posle izbora u martu, četvrtih za dve godine, to nije pošlo za rukom.

Lapidu za sada još nedostaju četiri poslanika da bi imao većinu od 61 od ukupno 120 članova parlamenta, Kneseta.

Izraelski komentatori, međutim, ocenjuju da je Netanjahu sateran u ćošak više nego ikada pre, pošto je lider male partije čvrstorukaša Naftali Benet, bivši Netanjahuov saradnik, pristao u nedelju da doprinese stvaranju nove vlade sa Lapidom. Na osnovu tog dogovora Benet bi bio prvi premijer u rotacionoj vladi.

Lapidu preostaje da obezbedi podršku izraelskih arapskih partija koje još nisu zauzele jasan stav.

U slučaju uspešnog ishoda pregovora okončaće se duga vladavina Netanjahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

Netanjahuu se trenutno sudi za korupciju i on je prvi izraelski premijer koji se suočio sa optužbama za krivično delo dok je na funkciji.

U slučaju da blok protiv Netanjahua ne uspe da obrazuje vladu promene, kako su je nazvali novinari, onda bi poslanici mogli izabrati novog kandidata za mandatara.

U slučaju da se to ne desi ili ni on ne uspe da obrazuje vladu, Izraelci će ponovo glasati već ove godine.

Komentari

Vaš komentar