Jak zemljotres magnitude 7,0 potresao Japan, prošlo upozorenje na cunami

Svet 20. mar 202112:25 > 16:033 komentara
Kyodo News via AP)

Jak zemljotres potresao je Japan koji je prema američkom Geološkom institutu (USGS) bio magnitude 7,0.

Za sada nema prijava štete od zemljotresa koji je zaljuljao zgrade i u glavnom gradu, Tokiju u sati 18.10 po lokalnom vremenu (10.10 po srednjoevropskom), ali su ljudi mirno sačekali da se tlo smiri.

Nakratko je na snazi bilo upozorenje na mogući poplavni talas – „cunami“ visine oko jedan metar na severoistočnoj obali Japana.

USGS je naveo da je epicentar potresa 27 kilometara istočno od grada Išinomakija na dubini od 60 kilometara. To je kod obale prefekture Mijagi, na severoistoku, koja je bila teško oštećena u velikom zemljotresu i cunamiju 2011. godine kada je poginulo više od 18.000 ljudi.

Agencija za suzbijanje požara i katastrofe saopštila je da su dve starije žene u prefekturi Miiagi lakše povređene: jednu su vrata udarila u glavu, a drugu je nameštaj udario u rame. U susednoj prefekturi Ivate, jedna žena od pedesetak godina je od zemljotresa pala je i posekla usta.

Jak potres je u nekim oblastima izazvao kratkotrajan nestanak struje, a vozovi „šikansen“ (metak) velike brzine su se automatski zaustavili.

Uprava je saopštila da nema poremećaja u nuklearnim elektranama u regionu, uključujući centralu „Fukušima“ koja se pretrpela u zemljotresu i cunamiju 2011. godine.

Sredinom februara je u jakom zemljotresu u toj oblasti poginula jedna osoba, a više od 180 je bilo povređeno mahom lakše. Taj zemljotres je oštetio puteve, železničke pruge i hiljade kuća i naneo manju štetu nuklearnoj elektrani „Fukušima“.

Predstavnica Japanske meteorološke agencije, Noriko Kamaia, rekla je novinarima da je ovaj potres naknadni udar, posledica zemljotresa magnitude 9,0 iz 2011. godine.

Komentari

Vaš komentar