Erdogan proglasio sedmodnevnu žalost, više od 3.500 mrtvih u Turskoj i Siriji

Svet 06. feb 202307:03 > 21:5186 komentara
Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Snažan zemljotres pogodio je rano jutros jugoistočnu Tursku, u blizini sirijske granice i prema zvaničnim izvorima, usmrtio skoro 3.500 ljudi u Siriji i Turskoj, dok su mnogi zarobljeni u ruševinama. Oko 13.20 po lokalnom vremenu osetio se novi jak zemljotres u turskoj provinciji Kahramanmaraš. Strahuje se da će broj stradalih i dalje rasti. Hiljade je povređenih, srušen veliki broj objekata, oštećeni kulturno-istorijski lokaliteti... Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je sedmodnevnu žalost. U Tursku su otputovali pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Američki institut za seizmologiju saopštio je da se potres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale dogodio u 4.17 po lokalnom vremenu, na dubini od 17,9km, u blizini grada Gazijantep. Potom je oko 13.24 sati po lokalnom vremenu zabeležen novi jak potres jačine 7,6 stepeni.

Broj nastradalih u razornim potresima u Turskoj i Siriji premašio je 3.400, javlja CNN. Prema podacima iz Turske, u toj zemlji stradalo je najmanje 2.316 osoba. U susednoj Siriji su poginule najmanje 1.293 osobe, prema vladinim i spasilačkim grupama koje prenosi AFP. U oblastima koje kontroliše vlada, sirijsko ministarstvo zdravlja kaže da su do sada stradale 656 osobe. U delovima zemlje pod kontrolom pobunjenika ubijeno je najmanje 480 ljudi, saopštila je spasilačka grupa „Belih šlemova“, a prenosi AFP.

Turska ima najmanje 13.293 povređena, a Sirija 2.469 povređenih u razornom zemljotresu, dodao je CNN.

SANA/Handout via REUTERS
Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed
Tanjug/IHA agency via AP
Tanjug/DIA images via AP
Ihlas News Agency (IHA) via Reuters
zemljotres u Turskoj zemljotres u Turskoj
Tanjug/DIA images via AP
REUTERS/via Reuters TV
Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed
Zemljotres Zemljotres
Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed
SANA/Handout via REUTERS

Srpski državljanin koji se zatekao u Turskoj za N1 je ispričao kako je sve izgledalo:

Mnoge zgrade su srušene i spasilački timovi su poslati u potragu za preživelima. Epicentar zemljotresa bio je u okrugu Pazarčik, u provinciji Kahramanmaraš na jugoistoku Turske, na oko 60 kilometara vazdušne linije od granice sa Sirijom.

Pogledajte FOTO galeriju strahota koje su naneli zemljotresi.

Kako je izgledao dan u Turskoj pogledajte u prilogu Vladana Alimpijevića:

Pratite situaciju iz minuta u minut:

Komentari

Vaš komentar