Japan, Velika Britanija i Italija zajedno prave borbeni avion nove generacije

Svet 09. dec 202208:3917 komentara
borbeni avion
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Japan će sarađivati sa Velikom Britanijom i Italijom na projektu nove generacije borbenih aviona, saopštile su te tri zemlje u vreme kada Tokio nastoji da ojača odbrambenu strategiju u složenim geopolitičkim prilikama.

Tokio, London i Rim će pokrenuti ambiciozan projekat razvoja borbenog aviona nove generacije, a prototip se očekuje do 2035. godine, u okviru Globalnog borbenog vazduhoplovnog programa (GCAP – Global Combat Air Programme), navele su vlade tri zemlje u zajedničkom saopštenju.

Kako se navodi, tu će biti mogućnosti i za saradnje sa drugim partnerima. Japan nastoji da proširi saradnju u oblasti odbrane na druge partnere pored svog tradicionalnog saveznika SAD.

Saradnja će se bazirati na istraživanjima koja su već pokrenule te tri zemlje u oblasti visokih tehnologija u borbenom vazduhoplovstvu, kao što su bespilotne letelice i predstavlja prvo udruživanje Japana s evropskim partnerima u toj oblasti.

Mnogi detalji o projektu još nisu poznati, ni koliko će koštati, rekao je zvaničnik japanskog ministarstva odbrane, koji je precizirao da proizvodnja treba da počne oko 2030. ili 2031. godine da bi mogao da se napravi prototip do 2035.

„Kad gledate druge zemlje, SAD imaju F35 i Evropa Eurofajter. Mi ćemo svakako nastojati da razvijemo borbene avione koji prevazilaze kapacitete tih modela“, rekao je taj zvaničnik.

U centru projekta treba da budu japanski Mitsubishi Heavy Industries, britanski BAE Systems i italijanski Leonardo, prema podacima japanskog ekonomskog lista Nikei.

„Rešeni smo da branimo slobodan međunarodni poredak, otvoren i zasnovan na pravilima, što je sada važnije nego ikad, jer se ti principi osporavaju i rastu pretnje i agresije“, navele su te tri zemlje u saopštenju.

„Imajući u vidu da je važno da se brani naša demokratija, naša ekonomija i naša bezbednost i da se zaštiti regionalna stabilnost, potrebni su nam solidni partneri u oblasti odbrane i bezbednosti, opremljeni i ojačani verodostojnom snagom odvraćanja“, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar