Japan zabeležio najtopliji septembar u poslednjih 125 godina

Svet 03. okt 202309:35 1 komentar
Shutterstock

Japan je zabeležio najtopliji septembar u poslednjih 125 godina posle već rekordnih temperatura ovog leta, objavila je nacionalna meteorološka agencija (JMA).

U vreme kada se ceo svet kreće ka toplotnim rekordima, prosečna temperatura u Japanu je bila viša za 2,66 stepeni Celzijusa, saopštila je agencija JMA.

To je najviša temperatura otkad su uspostavljene meteorološke statistike 1898. godine, navela je agencija. Ona je prethodno objavila da je Japan od juna do avgusta ove godine zabeležio najviše prosečne temperature registrovane dosad. Ovakvi podaci slični su širom planete, koja je na putu da u 2023. obori jednogodišnji toplotni rekord.

Pošto je već zabeleženo najtoplije tromesečje u istoriji tokom leta na severnoj polulopti (jun, jul, avgust), svet konstatuje efekte klimatskih promena koje je izazvao čovek, a koji je poslednjih meseci ojačan povratkom cikličnog prirodnog fenomena El Ninjo, iznad Pacifika, što je sinonim za dodatno zagrevanje.

Septembar 2023. je takođe bio taj najtopliji mesec u Nemačkoj, Poljskoj, Švajcarskoj i Francuskoj, gde je nacionalna meteorološka agencija u petak objavila da je prosečna temperatura bila između 3,5 i 3,6 stepena Celzijusa viša od proseka za period 1991-2020. godine.

Velika Britanija je zabeležila da je ovogodišnji septembar bio jednak rekordu 2006. godine, objavila je njena meteorološka služba.

Pročitajte još