Jedan od najbogatijih biznismena na Malti optužen za ubistvo novinarke

Svet 18. avg 202113:04 komentara
Reuters/Yara Nardi

Jedan od najbogatijih malteških poslovnih ljudi Jorgen Feneč optužen je za ubistvo antikorupcijske novinarke Dafne Karuan Galicije, naveli su tužioci u sudskim dokumentima podnesenim u sredu.

Za sada nije još određen datum suđenja.

Pročitajte još

Feneč je uhapšen u novembru 2019. pod optužbom za saučesništvo u ubistvu. Tokom prikupljanja dokaza pre suđenja izjasnio se da nije kriv.

Karuana Galicija je ubijena u eksploziji automobilske bombe dok je napuštala svoj dom 16. oktobra 2017. To ubistvo je šokiralo Evropu i pokrenulo pitanja o vladavini prava u toj najmanjoj članici Evropske unije.

Feneč je bio na čelu poslovnog carstva koje je uključivalo nekretnine, uvoz i trgovinu automobilima. Takođe je bio na čelu konzorcijuma kojem je kontroverzno dodeljen državni ugovor za izgradnju elektrane.

Karuana Galicija istraživala je moguću korupciju pri sklapanju ugovora kada je ubijena.

Trojica muškaraca, optužena za podmetanje i postavljanje bombe, uhapšena su u decembru 2017. Jedan od njih izjasnio se kao kriv u sklopu nagodbe i osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina. Druga dvojica čekaju suđenje.

Melvin Teuma, koji je priznao da je bio posrednik u zaveri, predao je dokaze i dobio pomilovanje. Rekao je da ga je Feneč zadužio da organizuje ubistvo.

Tužioci zahtevaju doživotnu kaznu zatvora za Feneča, rekli su sudski zvaničnici. Feneč je uhapšen 20. novembra 2019. godine, u trenutku kada se njegova jahta nalazila nedaleko od Malte u, kako policija kaže, pokušaju bega s ostrva.

Tadašnji malteški premijer Jozef Muskat dao je ostavku u roku od nekoliko dana nakon Fenečovog hapšenja, nakon što su otkrivene bliske veze između poslovnog čoveka i visokih zvaničnika vlade.

Sam Muskat uvek je negirao zloupotrebe položaja.

Sprovoditelji nezavisne istrage o ubistvu Karuan Galicije prošlog meseca su rekli da država mora da snosi odgovornost za ubistvo nakon stvaranja „kulture nekažnjivosti“.