Jermenski premijer zatražio vojnu pomoć od Putina

Svet 14. maj 202122:0110 komentara
Tigran Mehrabyan/PAN Photo via REUTERS

Jermenski premijer Nikol Pašinijan rekao je da je zatražio vojnu pomoć od ruskog predsednika Vladimira Putina usred tenzija sa Azerbejdžanom posle oružanog sukoba u regionu Nagorno-Karabaha.

Tenzije između dve susedne zemlje na Južnom Kavkazu porasle su ove nedelje kada je Jermenija protestovala zbog, kako je navela, upada azerbejdžanskih trupa na njenu teritoriju.

Azerbejdžan insistira da su njegovi vojnici bili raspoređeni na teritoriji koju smatra svojom u pograničnoj oblasti.

Pašinijan je rekao poslanicima da je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom zatražio od Putina da pruži vojnu pomoć Jermeniji.

Rusija nije zvanično komentarisala izjavu Pašinijana.

Kremlj je povodom razgovora Putina i Pašinijana saopštio da je ruski lider naglasio potrebu da se poštuje prekid vatre i sva sporna pitanja reše diplomatskim sredstvima.

Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji, koja je članica Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti koju predvodi Moskva. U isto vreme, Kremlj nastoji da održi prijateljske veze sa Azerbejdžanom zemljom bogatom naftom.

Azerbejdžan i Jermenija potpisali su u novembru prošle godine pod okriljem Rusije sporazum kojim su okončani žestoki sukobi u Nagorno-Karabahu.

Komentari

Vaš komentar