Jevreji u SAD zabrinuti zbog nove desničarske izraelske vlade

Svet 07. dec 202211:381 komentar
Izvor: Pixabay

Jevrejske organizacije u SAD su izrazile zabrinutost što će nova Vlada Izraela, predvođena liderom konzervativnog Likuda Benjaminom Netanjahuom, biti najdesnije orijentisana u istoriji te zemlje, objavili su izraelski mediji.

Lidere američkih jevrejskih organizacija posebno brinu očekivane istaknute uloge trojice ultradesničara, religioznih poslanika, poznatih po antiarapskim izjavama, protivljenju LGBTQ zajednici, kritikovanju izraelskog pravosudnog sistema i demonizovanju liberalnih neortodoksnih grana judaizma, popularnih u SAD.

Pročitajte još

Svi se oni oštro protive palestinskoj nezavisnosti.

Rabin Rik Džejkobs, predsednik Unije reformnog judaizma, najvećeg jevrejskog pokreta u SAD, izjavio je da ti poslanici spadaju u „najekstremnije glasove u izraelskoj politici“.

Liga za borbu protiv klevete (ADL), koja se bori protiv antisemitizma i drugih oblika mržnje, je saopštila da je uključenje tri ultradesničara u vladu suprotno principima na kojima je osnovan Izrael.

Jevrejska federacija Severne Amerike je pozvala na pluralističku i inkluzivnu politiku.

Decenijama su američki Jevreji igrali ključnu ulogu u promovisanju veza između SAD i Izraela, prikupljali milion dolara za tu zemlju, zalagali se za njenu odbranu i jačali podršku u Vašingtonu.

Ti odnosi su postali napeti u proteklim godinama, pogotovo dok je Netanjahu bio premijer, od 2009. do 2021. godine.

Netanjahuova čvrstorukaška politika prema Palestincima, javne prepirke sa Barakom Obamom o mirovnom procesu i iranskom nuklearnom programu, te bliske veze sa Donaldom Trampom, dovele su ga u sukob sa mnogima u američkoj jevrejskoj zajednici, konstatuje AP.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da oko tri četvrtine američkih Jevreja naginje ka Demokratskoj partiji i tendencija je da budu kritičniji prema Vladi Izraela, te da imaju više razumevanja za Palestince od republikanaca, posebno mlađi Jevreji.

Takvi trendovi su naročito izraženi u vreme kada se Netanjahu sprema za povratak na vlast posle godinu i po u opoziciji, ovog puta u savezu sa najekstremnijim političarima.

On je sa njima već postigao sporazume koji izazivaju zabrinutost u inostranstvu.

Poslaniku Itamaru Ben-Gviru, poznatom po provokacijima i kritikama Arapa, koje zove teroristima i poziva da se deportuju, ponuđen je portfelj ministarstva nacionalne odbrane.

To znači da će biti zadužen za policijske snage, uključujući paramilitarnu graničnu policiju koja je u prvim redovima sukoba sa Palestincima u istočnom Jerusalimu i na okupiranoj Zapadnoj obali.

On poziva na smrtnu kaznu za paletinske napadače i imunitet vojnika od sudskog gonjenja.

Netanjahu je takođe pristao da postavi poslanika Avija Maoza za zamenika ministra zaduženog za jevrejski identitet i da bude odgovoran za izraelski obrazovni sistem iako se protivi pravima LGBTQ zajednice, reformnom pokretu i ostalim neortodoksnim Jevrejima.

On traži zabranu parada gej ponosa, upoređuje pripadnike te zajednice sa pedofilima i želi da se odobre neke forme terapije konverzije.

Uz to se nada izmeni Zakona o povratku, koji omogućava svakom kome su baka ili deda Jevreji da se useli u Izrael i zamenu sa mnogo oštrijom definicijom o tome ko je Jevrej.

Becalelu Smotriču, lideru jevrejskih naseljenika, takođe poznatom po antipalestinskim i izjavama protiv LGBTQ zajednice, obećano je ovlašćenje nad izgradnjom jevrejskih naselja i palestinskim civilnim poslovima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Netanjahu je u intervjuu za američke medije nastojao da umanji zabrinutost obećavši da će štititi i demokratiju i prava LGBTQ zajednice, rekavši da on na kraju odlučuje o politici.

Kako će to uticati na politiku SAD nije za sada jasno, ali progresivne demokrate traže oštriji pristup Izraelu zbog odnosa prema Palestincima. Poznavaoci prilika kažu da se Izrael i američki Jevreji već udaljavaju.

Komentari

Vaš komentar