Još jedan Kanađanin osuđen u Kini – 11 godina zbog špijunaže, Otava protestuje

Svet 11. avg 202108:1710 komentara
Izvor: Reuters/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Kineske vlasti osudile su kanadskog državljanina Majkla Spejvora na 11 godina zatvora zbog špijunaže, a presudu je oštro osudila zvanična Otava.

Pročitajte još:

Spejvor je uhapšen 2018, otkada je u pritvoru pod optužbom za špijnažu i odavanje državnih tajni.

„Osuđen je na 11 godina zatvora, oduzimanje lične imovine u iznosu od 50.000 juana (6.600 evra) i deportaciju“, navodi se u odluci suda u Dandungu, koji ne precizira kada će Kanađanin biti proteran iz Kine.

Kanadski premijer Džastin Trudo osudio je u „apsolutno neprihvatljivu i nepravednu osudu“ i kaznu od 11 godina zatvora za Spejvora.

„Današnja presuda Majklu Spejvoru donesena je nakon više od dve i po godine proizvoljnog pritvora, nedovoljne transparentnosti u sudskom procesu i suđenja koje čak nije ispunilo ni minimalne standarde međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju kanadskog premijera.

Privođenje Spejvora i bivšeg kanadskog diplomate Majkla Kovriga bilo je potez koji se smatrao pritiskom na Otavu da oslobodi finansijsku direktorku Huaveja Meng Vandžu.

Ona je na zahtev SAD uhapšena 1. decembra 2018. na aerodromu u Vankuveru.

Hapšenje direktorke Huaveja, a zatim i dvojice Kanađana, izazvali su diplomatsku krizu bez presedana između Pekinga i Otave.

Kovrig u pritvoru u Kini čeka izricanje presude.

Komentari

Vaš komentar