Još uvek aktivan vulkan na španskom ostrvu La Palma, lava zatrpala 320 kuća

Svet 23. sep 202121:07 > 21:09
REUTERS/Nacho Doce

Erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma progutala je stotine kuća, a brojne spasilačke službe su i dalje na terenu i prate nastavak vulkanskih aktivnosti.

Vulkan je eruptirao 19. septembra na kanarskom ostrvu La Palma na kojem živi oko 80.000 stanovnika.

Komandant vojne spasilačke službe poručnik Pablo Garsija Perez za agenciju Anadolija kazao je da je sa ostrva do sada evakuisano više od 6.000 meštana.

POVEZANE VESTI

„Vršimo misiju nadzora vulkana koji je eruptirao na obe strane kratera. Radimo na tome da ova situacija prouzrokuje što manju štetu i pomažemo lokalnom stanovništvu u evakuaciji vrednih stvari iz ugroženih naselja“, kazao je Perez.

Predstavnik Nacionalnog instituta Španije za geografiju i monitoring vulkana Stavros Meletlidis kazao je da očekuju da vulkanska lava stigne do mora.

„Radi se o lavi koja se sporo kreće. Trenutno se glavne stvari dešavaju na vrhu vulkana. Trenutno ne možemo predvideti nastavak dešavanja i nastavljamo pratiti situaciju“, kazao je Meletlidis.

Meštanin ostrva La Palma Basilio je među prvim evakuisan zbog vulkana, a za Anadoliju je kazao da se sve brzo dogodilo u nedelju uveče dok je s porodicom večerao.

„Niko nije očekivao takvu erupciju vulkana. Rečeno nam je da odmah napustimo kuću zbog lave i to smo i učinili, a iz kuće ništa nismo poneli“, kazao je Basilio i dodao da se rečima ne može opisati tuga i emocija koju čovek oseća pri napuštanju vlastitog doma.

On je kazao da su spasilačke ekipe evakuisale i njegovog oca i još 40 komšija čiji životi su bili direktno ugroženi usijanom lavom. Ističući kako je situacija stravična, Basilio je kazao da se nada da će se jednog dana vratiti u svoj dom.

Vulkanska lava, čija temperatura doseže 1.100 stepeni Celijusa, spalila je i zatrpala 320 kuća i više od 400 hektara poljoprivrednog zemljišta. Preliminarne procene govore o šteti u iznosu od 400 miliona evra.

Nadležne službe su saopštile da se očekuje da će vulkan Kumbre Vijeha ostati aktivan najmanje 24 dana, a moguće i do tri meseca.

Stručnjaci su upozorili meštane na moguće eksplozije i hemijske reakcije pri ulivanju lave u more.

S druge strane, španski ministar turizma Rehes Maroto je, nakon evakuacije meštana i turista, kazao da je vulkanska erupcija bila odlična predstava na La Palmi.

On tvrdi da je La Palma sigurno ostrvo i da ga svi mogu posetiti i uživati u nesvakidašnjim prizorima vulkanske aktivnosti.

Poslednja slična erupcija vulkana u Španiji dogodila se 1971. godine i to takođe na ostrvu La Palmi. Tada je eruptirao vulkan Tenegva.

Komentari

Vaš komentar