Južna Afrika moli bogate zemlje: Ne gomilajte vakcine

Svet 26. jan 202116:38 0 komentara
Tanjug via Attila Balazs/MTI via AP

Predsednik Južne Afrike Siril Ramaposa zatražio je od bogatih zemalja da ne gomilaju zalihe vakcina protiv virusa korona, uz poruku da je u borbi protiv pandemije potrebno da se svet ujedini.

U Južnoj Africi je zabeležena gotovo polovina smrtnih slučajeva izazvanih virusom korona na Crnom kontinetu, koji ima 1,3 milijarde stanovnika.

Potrebno je da oslobode vakcine oni koji su ih nagomilali, kako bi ih druge zemlje mogle dobiti, izjavio je Ramaposa tokom virtuelnog Svetskog ekonomskog foruma.

Bogate zemlje su nabavile velike količine. Neke su nabavile četiri puta više nego što je potrebno njihovom stanovništvu, rekao je Ramaposa.

On je predsedavajući Afričke unije, koja je ovog meseca osigurala 270 miliona doza vakcina, uz 600 miliona iz međunarodnog programa Kovaks.

Očekuje se da će te vakcine biti dostupne ove godine, ali još nijedna doza nije stigla u Afriku, navodi Rojters.

Velika Britanija je naručila 367 miliona vakcina za oko 67 miliona stanovnika, a Evropska unija skoro 2,3 milijarde za 450 miliona ljudi.

Nismo bezbedni ako neke zemlje vakcinišu svoje stanovništvo, a druge ne, ocenio je Ramaposa.

U Južnoj Africi je registrovano više od 1,4 miliona zaraženih, uz 41.000 umrlih od kovid-19.

Cela Afrika je zabeležila više od 3,4 miliona slučajeva virusa korona, koji je na kontinentu odneo ukupno 86.000 života.

Južna Afrika bi trebalo da u januaru i februaru dobije 1,5 miliona doza vakcine koju su razvili Univerzitet Oksford i kompanija AstraZeneka, proizvedenih u Indiji, i najavljeno je još devet miliona vakcina čiji je proizviđač firma Džonson i Džonson.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.