Južna Afrika ubila 7,5 miliona pilića – pokušava da obuzda izbijanje ptičijeg gripa

Svet 03. okt 202321:29 2 komentara
Pixabay

Južna Afrika je ubila oko 7,5 miliona pilića kako bi obuzdala izbijanje dva odvojena soja ptičijeg gripa koji prete da izazovu nedostatak jaja i živine za potrošače.

Najmanje 205.000 pilića umrlo je od ptičijeg gripa u najmanje 60 odvojenih epidemija širom zemlje, a više od polovine tih epidemija je u provinciji Gauteng, koja uključuje najveći grad u zemlji Johanesburg i glavni grad Pretoriju.

Neke prodavnice prehrambenih proizvoda u Johanesburgu ograničili su kupcima broj jaja koji mogu da trguju u toku ove nedelje.

Vlada je objavila da je ubijeno oko 2,5 miliona pilića uzgajanih zbog mesa. Južnoafričko udruženje živinare saopštilo je da je ubijeno još 5 miliona kokošaka koje nose jaja.

Ovih 7,5 miliona ptica predstavljalo je oko 20-30 odsto ukupnog fonda živine u Južnoj Africi, rekao je generalni direktor Južnoafričkog udruženja peradi Izak Brajtenbah.

Vlada je krenula u ubrzavanje izdavanja novih uvoznih dozvola za kompanije da unose jaja iz drugih zemalja „kako bi osigurala dovoljne zalihe za potrošače“, rekao je ministar poljoprivrede Thoko Didiza.

Njeno ministarstvo takođe razmatra pokretanje programa vakcinacije kako bi se zaustavile epidemije ptičijeg gripa i navelo je da se broj farmi sa obolelim povećava.