Južna Koreja jača odbranu zbog bojazni od nuklearnog oružja Severne Koreje

Svet 12. jun 202215:28 3 komentara
Reuters/Kim Hong-Ji

Južnokorejski ministar odbrane Li Džong Sup saopštio je da će Južna Koreja "dramatično" ojačati svoje odbrambene sposobnosti, zbog zabrinutosti da Severna Koreja oživljava program testiranja nuklearnog naoružanja, javlja CNN.

„Naša vlada će povećati sposobnosti da bolje implementira mere odbijanja uz podršku SAD i dramatično će pojačati sposobnost za odgovor vojske, kako bi odbila nuklearne i pretnje projektilima od strane Severne Koreje“, rekao je Li na bezbednosnom forumu „Dijalog Šangri La“ u Singapuru.

Povezane vesti

On je dodao da će Južna Koreja bliže sarađivati sa SAD i Japanom, što je juče na istom forumu naveo i američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Li je rekao da se „stalne provokacije projektilima“ od strane Severne Koreje pojačavaju „u kvalitetu i kvantitetu“ i dodao da su one i severnokorejske pripreme za nuklearne probe „ozbiljan izazov koji preti miru i stabilnosti“.

Njegovi poslednji komentari još jedan su znak da Seul zaoštrava stav prema lideru Severne Koreje Kimu Džongu Unu, nakon niza severnokorejskih raketnih proba i izbora Jun Suk Jula za novog predsednika Južne Koreje.

Severna Koreja ove godine je značajno povećala testiranja balističkih projektila, lansiravši ih 17 do sada. SAD i Međunarodna agencija za atomsku energiju upozorili su ranije na znake da se Severna Koreja sprema za podzemnu probu nuklearnog oružja, po prvi put od 2017. godine.

Komentari (3)

Vidi sve komentare