Južnoafrički ANC kaže da je postigao dogovor sa glavnom opozicionom partijom o koalicionoj vladi

Svet 13. jun 202423:55 0 komentara
Tanjug/AP Photo/Jerome Delay

Visoki zvaničnik iz vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa je saopštio da je postinut opšti koalicioni sporazum sa opozicionom Demokratskom alijansom o formiranju vlasti u Južnoj Africi.

Generalni sekretar ANC Fikile Mbalula rekao je novinarima da su se glavna opoziciona Demokratska alijansa i druge manje stranke složile o principu formiranja „vlade nacionalnog jedinstva“ sa ANC.

Ovo saopštenje dolazi uoči prve sednice novog saziva parlamenta Južne Afrike, kada bi poslanici trebali izabrati predsednika. ANC je potrebna pomoć drugih stranaka da ponovo izabere predsednika Sirila Ramafosu nakon što je izgubio svoju dugogodišnju parlamentarnu većinu na izborima pre dve nedelje.

Pročitajte još

Očekuje se da će poslanici birati predsednika u petak nakon što polože zakletvu na prvoj sednici parlamenta, a od poslanika se takođe očekuje da izaberu novog predsednika parlamenta i zamenika predsednika.

Afrički nacionalni kongres osvojio je 40 odsto glasova na izborima, druga je Demokratska alijansa (DA), sa nešto više od 21 odsto a novoformirana partija uMkhonto veSizve sa oko 15 odsto glasova.

Početni pregovori su pokazali duboke podele između južnoafričkih političkih partija, pošto su neke već odbacile predloženu vladu jedinstva, dok su druge pristale da budu deo nje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!