Kako Pentagon vidi situaciju u Ukrajini posle devet dana ruske invazije

Svet 04. mar 202220:20 4 komentara
AFP/ STAFF

Jedan viši zvaničnik Pentagona izvestio je novinare o tome kako SAD procenjuju razvoj situacije posle devet dana invazije Rusije na Ukrajinu, prenosi BBC.

Prema rečima ovog neimenovanog zvaničnika, Rusija je ispalila više od 500 projektila od početka invazije i 92 odsto unapred pripremljenih borbenih kapaciteta Moskve trenutno je u Ukrajini.

Povezane vesti

Međutim, vazdušni prostor iznad Ukrajine i dalje je otvoren za ruske avione. NATO je danas poručio da uvođenje zone zabranjenih letova iznad Ukrajine nije opcija koju ta severnoatlantska alijansa razmatra.

Ruske trupe nalaze se oko 25 kilometara zapadno od Kijeva, 10 kilometara od centra gradova Černjihova i Harkova.

Na jugu Ukrajine, teške borbe se i dalje vode u Hersonu, koji je prema izveštajima pao u ruke Rusa, što američki zvaničnici nisu bile u poziciji da ospore, kako piše BBC.

Trenutno se borbe vode i u Mikolajvu, severoistočno od Odese. SAD nisu potvrdile da su Rusi u Marijupolju, ali Moskva namerava da opkoli taj južnoukrajinski lučki grad na Crnom moru sa severa i sa obale.

Prema američkim saznanjima, napad na nuklearnu centralu Zaporožje pokazuje „nepromišljenost ruske invazije“, ali nema radioaktivnog curenja do sada iz najveće evropske nuklearke.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare