Kako se let iz Malage do Luksemburga pretvorio u „noćnu moru“

Svet 22. sep 202319:08 27 komentara
Shutterstock

Let kompanije Luxair iz Malage do Luksemburga pretvorio se u svojevrsnu "noćnu moru" za 171 putnika.

Iako je bio svega četiri minuta udaljen od sletanja, let je preusmeren na aerodrom u Liježu, udaljenom od prvobitne destinacije skoro 200 kilometara.

Avion je poleteo iz Malage sa dva sata zakašnjenja, zbog kašnjenja iste letelice u dolasku. To je prouzrokovalo i veliko zakašnjenje po dolasku u Luksemburg, zbog čega je avion propustio uobičajeni „slot“ za sletanje.

Iako je aerodrom u Luksemburgu mali i u redovnim okolnostima ne bi postojao razlog da se uskrati sletanje i prilikom ovakvog kašnjenja, ovom avionu to nije dozvoljeno zbog radova na pisti. Planirano je da radovi na pisti počnu tačno u ponoć, a avion je trebalo da sleti četiri minuta kasnije – u 00.04. Pilot je u 11.57 krenuo u sletanje, ali mu je javljeno da nema dozvolu za to.

Zbog razlike od četiri minuta, avion je preusmeren na aerodrom u belgijskom Liježu, odakle su putnici prevezeni do Luksemburga autobusima i taksijima. U Luksemburg su stigli oko četiri ujutru, skoro šest sati nakon što je to prvobitno planirano, piše Luxemburger Wort.

Inače, Luxair se nedavno našao u centru pažnje javnosti u Luksemburgu, nakon što je kompanija saopštila da su spoljnom partneru ukradeni podaci putnika koji su leteli Luxairom od novembra 2020. godine do 3. jula ove godine i upozorila da mogu biti mete potencijalnog fišing napada.