Kako Seul drži na oku Kim Džong Una: „Mere mu“ kilograme, prate nesanicu…

Svet 31. maj 202320:35 10 komentara
REUTERS/Jonathan Ernst//File Photo

Severnokorejski čelnik Kim Džong Un verovatno je teži od 140 kilograma, prema proceni veštačke inteligencije, rekao je jedan južnokorejski poslanik.

Zdravlje severnokorejskih čelnika obično je stroga državna tajna, ali često se nagađa o zdravstvenom stanju sadašnjeg vođe Kima, za kog se veruje da ima 39 godina. Veruje se da puno puši, očigledno je da se ugojio, a ima i porodičnu istoriju kardivaskularnih problema.

Jo Sang-bum, član južnokorejskog parlamentarnog odbora za obaveštajnu zajednicu, rekao je kako se veruje da Kim ima „ozbiljan“ poremećaj spavanja, pozivajući se na obaveštajni izveštaj da Severna Koreja za njega intenzivno prikuplja najnovija medicinska saznanja o lečenju nesanice.

Pročitajte još:

Severnokorejski strogo kontrolisani državni mediji retko spominju zdravlje svog čelnika, ali u martu je list Rodong Sinmun objavio da Kim radi do 5 sati ujutro, citirajući ga da je navikao da radi noću, prenela je južnokorejska agencija Yonhap.

Kimov otac Kim Jong Il umro je 2011. od srčanog udara.

Južnokorejska obaveštajna agencija prati mogućnost da Kim upadne u „začarani krug“ sve veće zavisnosti od alkohola i nikotina, ali i u sve težu nesanicu s obzirom na velike količine stranih cigareta i grickalica koje se uvoze u zemlju, rekao je Jo.