Kalinjingradu preti nova kriza ako litvanske banke obustave ruska plaćanja

Svet 04. avg 202214:29 5 komentara
Reuters/Vitaly Nevar/File Photo

Litvanske železnice nastavile su da prevoze robu između Rusije i njene eksklave Kalinjingrada prošlog meseca, međutim, čini se da bi moglo da dođe do još jedne krize, jer litvanske banke planiraju da obustave obradu plaćanja iz Rusije, uključujući onih za tranzit do Kalinjingrada.

Trenutno je Šiauliu banka jedina finansijska institucija preko koje Rusija može da plati litvanskim železnicama za prevoz robe u i iz Kalinjingrada.

Pročitajte još

Međutim, banka je nedavno najavila da će od septembra prestati da obrađuje ta plaćanja, objavio je Litvanski nacionalni radio i televizija (LRT) na sajtu na engleskom.

O tome je ruski izaslanik prošle nedelje dostavio notu litvanskom ministarstvu spoljnih poslova.

Takođe je ruskim medjima vršilac dužnosti otpravnika poslova Rusije u Litvaniji Sergej Rjabkov rekao da se lično obratio banci i zamolio za pojašnjenje.

Litvansko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je primilo notu i prosledilo je ministarstvu transporta i komunikacija.

„Sankcije u oblasti transporta u nadležnosti su ministarstva transporta i komunikacija“, rekao je ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis.

On je dodao da to što je Rjabkov pokrenuo pitanje u medjima predstavlja još jedan pokušaj Moskve da zaoštri tenzije oko tranzita do i iz Kalinjingrada.

„Diplomatske note se često razmenjuju. Ne raspravlja se o svima u medjima“, rekao je Landsbergis, dodajući da misli da je ovde reč o prilici da se novinari iskoriste za pritisak na vladu.

Istovremeno je ministar trasnporta Marius Skuodis rekao da je ovo stvar između Rusije i privatnih banaka.

„Država ni na koji način ne može da natera banke, to zavisi od njihovih odluka“, rekao je Skuodis za LRT Radio.

U drugom obraćanju, on je rekao da će litvanska Služba za istrage finansijskog kriminala (FNTT) imati značajnu ulogu kada banke budu odlučivale da li će nastaviti da obrađuju uplate ruskih firmi.

„Pošto je FNTT odgovorna za sprovođenje finansijskih sankcija, njena reč je ključna. Važan je stav ministarstva transporta i ministarstva spoljnih poslova i drugih ministarstava, ali FNTT ima kontrolu“, rekao je Skuodis novinarima u Viljnusu.

Dodao je, međutim, da ministarstvo veruje da plaćanja treba dozvoliti. Skuodis je trenutnu situaciju nazvao zbunjujućom zbog stalnih promena primene sankcija, preneo je lrt.lt.

„Ne mogu da garantujem da se nešto neće ‘zaglaviti’ u nekom trenutku, jer se sankcije stalno menjaju, menja se i vlasništvo pravnih lica i korisnika. Ako EU ne promeni sankcije, to ne znači da ih neće promeniti druge jurisdikcije. Situacija će biti zbunjuća i to moramo da prepoznamo“, rekao je litvanski ministar.

Komentari (5)

Vidi sve komentare