Kamala Haris najavila 1,5 milijardi dolara za energetsku i humanitarnu pomoć Ukrajini

Svet 15. jun 202415:33 2 komentara
Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Potpredsednica SAD Kamala Haris objavila je pomoć od više od 1,5 milijardi dolara za energetski sektor, humanitarnu pomoć i civilnu bezbednost u Ukrajini.

Haris koja učestvuje u dvodnevnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u luksuznom planinskom hotelskm komplekstu Birgenštok u Švajcarskoj rekla je da pomoć uključuje 500 milona dolara novih sredstava za energetsku pomoć.

Pored toga 324 miliona dolara koje je već najavio USAID, američka agencija za razvoj, će biti preusmerena da odgovori na hitne energetske potrebe.

Pročitajte još

„Ta sredstva će dozvoliti popravku energetske infrastrukture oštećene u ratu, povećanje energetske proizvodnje i ohrabrenje investicija u privatni sektor, kao i zaštitu energetske infrastrukture“, rekla je Haris u saopštenju.

Novi paket pomoći koji dolazi od USAID-a i američkog Stejt departmenta takođe uključuje 379 miliona dolara za humanitarnu pomoć.

Sredstva su namenjena da odgovore na ;hitne potrebe izbeglica, interno raseljenih lica i zajednica pogođenih „brutalnom ruskom agresijom protiv ukrajinskog naroda“, piše u saopštenju.

Stejt department uz podršku Kongresa će obezbediti dodatnih 300 miliona dolara za ukrajinsku civilnu bezbednost.

Novac će pomoći da se bezbedno deluje na linijama fronta za pomoć civilima na meti ruskih napada Kremlja, za zaštitu kritične infrastrukture i za istragu o više od 120.000 slučajeva ratnih zločina i drugih zločina koji su registrovani, rekla je Haris.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare