Kanada će morati da vrati u zemlju „Džihad Džeka“ iz Sirije

Svet 21. jan 202316:383 komentara
Izvor: AFP

Kanadski sud naredio je tamošnjoj vladi da primi u zemlju četvoricu Kanađana koji su zatvoreni na severu Sirije pod sumnjom da su članovi Islamske države, javlja kanadski CBC.

Oni se trenutno nalaze u zatvorima za osumnjičene članove ISIS-a pod kontrolom kurdskih snaga koje su oslobodile teritoriju koju je prethodno zauzela ekstremistička grupa, piše CBC.

Pročitajte još:

Njihov povratak tražile su porodice ukupno 23 državljanina Kanade – četiri muškarca, šest žena i 13 dece – koji su zadržani u pritvoru u Siriji. Naveli su da odbijanje da se to uradi narušava njihova prava.

Među muškarcima je i Džek Lets, nekada dvojni državljanin Kanade i Ujedinjenog kraljevstva, a koga su britanski mediji prozvali „Džihad Džek“. Britanija mu je u međuvremenu oduzela državljanstvo.

Vlada je ranije pristala da pokrene postupak repatrijacije za 19 žena i dece sa kanadskim državljanstvom.

U pisanoj odluci, sudija je naveo da su uslovi u kojima se muškarci navode teži od onih u kojima su bili žene i deca, kao i da im nije suđeno niti su osuđeni za neko krivično delo.

„Nema dokaza da je bilo kome od njih suđeno, niti da su osuđeni, još manje da je to učinjeno na način koji priznaje i odobrava međunarodno pravo“, navodi se u odluci suda.

Sudija je takođe dodao da od suda nije traženo da utvrdi zašto su muškarci otišli u Siriju, kao i da vlada nije pružila dokaze da su učestvovali u terorističkim aktivnostima.

Komentari

Vaš komentar