Kandidat ekstremne desnice za predsednika Francuske osuđen za podsticanje mržnje

Svet 17. jan 202216:46 > 16:477 komentara
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Kandidat ekstremne desnice na predsedničkim izborima u Francuskoj Erik Zemur osuđen je u Parizu na kaznu od 10.000 evra za podsticanje mržnje zbog njegovih izjava o maloletnim migrantima bez pratnje.

Pročitajte još:

Zemuru, koji nije bio na suđenju, sudilo se zbog izjave u kojoj je opisao maloletne migrante kao „kradljivce, ubice i silovatelje“.

Predsednički kandidat, koji bi prema anketama u prvom krugu izbora osvojio četvrto mesto sa oko 13 odsto glasova, ocenio je presudu kao „ideološku i glupu“. Zemurov advokat najavio je žalbu.

Zemur (63) je često bio sudski gonjen zbog kontroverznih izjava. On je 2011. godine osuđen za podsticanje rasne diskriminacije, a 2018. godine za podsticanje mržnje prema muslimanima.

Kako su ranije preneli francuski mediji, Zemur se predstavlja kao bonapartista, zalaže se za populističku desnicu – okupljanje „narodne klase“ i „patriotske buržoazije“, kao i za zaustavljanje imigracije i ukidanje prava tla, koje se odnosi na pravo stranaca da steknu državljanstvo ukoliko su rođeni u Francuskoj.

Komentari

Vaš komentar