Kao pre 50 godina: Od leta moguća velika promena u nemačkom saobraćaju

Svet 12. apr 202420:38 4 komentara
Shutterstock/Bilanol

Nemački savezni ministar saobraćaja Folker Vising upozorava da bi od ovog leta mogla da nastupi zabrana saobraćaja za sva vozila vikendom, širom zemlje, ukoliko Zakon o zaštiti klime ne stupi na snagu najkasnije do sredine jula.

On je u pismu čelnicima poslaničkih grupa nemačke vlade pozvao na hitno usvajanje ovog zakona u Bundestagu, piše Feniks.

Pročitajte još:

Planirani zakon predviđa da će se usklađenost sa klimatskim ciljevima ubuduće proveravati po sektorima umjesto za svaku oblast pojedinačno.

Vising: Zabrana vožnje je moguća vikendom

!Zakon je u proceduri od 22. septembra 2023. godine. i činjenica da još uvek nije na snazi dovodi do značajne pravne i činjenične nesigurnosti, koja ne služi ni klimi ni ugledu savezne vlade“, rekao je Vising.

Ukoliko izmenjeni zakon ne stupi na snagu do 15. jula 2024. godine, Federalno ministarstvo digitalizacije i saobraćaja dužno je, prema važećim odredbama Zakona o zaštiti klime, da odmah predstavi program kojim se obezbeđuje usklađenost sa godišnjim nivoima emisija iz sektora transporta. To znači da nema vožnje tokom svih vikenda.

Prema Zakonu o zaštiti klime, Nemačka mora da smanji svoje emisije za 65 odsto do 2030. u poređenju sa nivoom iz 1990. godine.

Ranije su godišnji ciljevi za energetski sektor, transport, industriju, građevinarstvo, poljoprivredu i sektor otpada takođe imali za cilj da obezbede postepeno smanjenje emisije gasova staklene bašte. Konkretno, sektor transporta nije ispunio postavljene ciljeve.

Zabrane saobraćaja mogu naštetiti lancima snabdevanja

Vising je istakao da ne samo da bi individualna mobilnost trpela zbog zabrane vožnje, već bi i lanci snabdevanja mogli biti trajno poremećeni, jer bi kratkoročno prebacivanje sa drumskog na železnički transport bilo nerealno.

Treba očekivati i značajan uticaj na turizam.

„Teško bi bilo reći ljudima da auto mogu da koriste samo pet dana u nedelji, iako mi generalno ostvarujemo ciljeve zaštite klime“, rekao je političar FDP.

Zabrana saobraćaja nedeljom bila je na snazi 1973. godine
Naftna kriza 1973. godine bila je jedan od najvećih krahova koje je Nemačka doživela. Te godine Nemačka je doživela prvu nedelju bez vozila na putevima.

Gorivo je bilo malo, pa je plan bio da se uštedi gorivo. U novembru 1973. godine postojala je prva zabrana upravljanja vozilima na putevima, a u decembru su usledile još tri nedelje sa zabranom vožnje. Nakon toga su prestale mere štednje goriva i više nije bilo zabrana vozila na putevima u Nemačkoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare