Karla Bruni-Sarkozi optužena zbog skandala oko finansiranja izbora 2007.

Svet 10. jul 202414:55 3 komentara
Shutterstock/Antonin Albert

Bivša prva dama Francuske, Karla Bruni-Sarkozi, optužena je zbog skandala oko finansiranja izbora 2007. godine, koji uključuje novac tadašnjeg libijskog diktatora, pukovnika Muamera Gadafija, piše BBC.

Prema francuskim medijima, navodi BBC, Bruni-Sarkozi, koja ima 56 godina, optužena je za skrivanje dokaza i udruživanje sa drugim počiniocima, radi počinjena korupcije. Stavljena je pod sudski nadzor i zabranjeno joj je da kontaktira sa svim optuženima, osim sa svojim suprugom, Nikolasom Sarkozijem, navodi ovaj medij.

Bruni-Sarkozi takođe je osumnjičena za prikrivanje, uticanje na svedoke i učešće u pokušaju podmićivanja libanskih pravnih zvaničnika, među ostalim kršenjima, piše BBC.

Njeni advokati su AFP-u saopštili da je Bruni-Sarkozi odlučna da ostvari svoja prava i ospori „neosnovanu odluku“, prenosi ovaj medij.

Sarkozi, koji je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine, treba da bude suđen sledeće godine zbog optužbi da je primio novac od Gadafija za finansiranje svoje uspešne izborne kampanje, navodi BBC.

Optužen je za korupciju, nelegalno finansiranje kampanje, korist od proneverenih javnih sredstava i učestvovanje u  kriminalnoj zaveri, kako se navodi. On je uvek negirao sve optužbe.

Istraga o optužbama je pokrenuta 2013. godine, dve godine nakon što je Saif al-Islam, sin tadašnjeg lidera Gadafija, prvi put optužio Sarkozija da je uzeo milione novca, od njegovog oca, za finansiranje kampanje, piše u tekstu.

Sledeće godine, libanski biznismen Ziad Takieddine, koji je dugo vremena delovao kao posrednik između Francuske i Bliskog istoka, podržao je ove tvrdnje, piše u tekstu.

On je sudijama rekao, kako je navedeno, da ima pismene dokaze da je Sarkozijeva izborna kampanja „obilno“ finansirana od strane Tripolija, i da su plaćanja od 50 miliona evra nastavljena i nakon što je postao predsednik.

Godinama kasnije, Takieddine je francuskim medijima rekao da je 2006-07. godine lično predao kofere punjene novčanicama Sarkoziju i njegovom šefu kabineta, Klodu Guéantu, koji je kasnije to porekao, preneo je BBC.

Međutim, 2020. godine, Takieddine je iznenada povukao svoju izjavu o predaji velikih količina novca.

To je izazvalo sumnje da su Sarkozi i njegovi saveznici, uključujući njegovu suprugu, mogli da ga plate da promeni svoj iskaz, navodi se.

U junu, utvrđeno je da je  Bruni-Sarkozi obrisala poruke razmenjene sa francuskom poslovnom ženom koja je bila saslušana zbog optužbi za uticanje na svedoke, navodi se.

Od gubitka izbora za reizbor socijalističkom Frasoe Olanda (François Hollande) 2012. godine, Sarkozi je bio meta nekoliko krivičnih istraga.

Godine 2023. dobio je uslovnu zatvorsku kaznu zbog pokušaja podmićivanja sudije, a ranije ove godine proglašen je krivim za nelegalno finansiranje svoje izborne kampanje 2012. godine, piše BBC.

On i Bruni-Sarkozi, italijansko-rođena bivša supermodelka i pevačica, venčali su se 2008. godine. Imaju ćerku, Giuliju, rođenu 2011.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare